image_pdfimage_print

De la Black Friday încoace am un gând care nu îmi dă pace. Să vă explic:
De Black Friday Emag a vând teste Covid 19 publicului. Emag încearcă să aducă chestii noi la fiecare Black Friday, în trecut a vândut aur, mașini și alte chestii ușor ciudate. Dar asta e prima dată când ceea ce vând ei îmi dă cu virgulă. De ce? Pentru că treaba asta nu are sens.

Câteva principii de bază

Știți probabil cu toții cum funcționează cererea și oferta: când e cerere mare pentru un produs îi crește prețul. Un bilet la un meci al lui Liverpool costă mai mult decât la un meci al lui CFR Cluj, pentru că mai multă lume vrea să vadă pe englezi decât pe români iar capacitatea stadionului e limitată.
O altă chestie pe care probabil o știți e că nu are rost să îți faci reclamă dacă un produs se vinde oricum bine. Ce sens are ca Apple să își facă reclamă pe toate gardurile când ei nu fac față la comenzi ori de câte ori lansează un produs nou?
Nu în ultimul rând nimeni nu dă discounturi dacă e cerere mare pe piață. De ce ai da discount dacă produsul tău e căutat oricum? Gigel îți dă doar 100 de lei? E ok, Ionel din spatele lui e dispus să dea 120 lei, deci nu are rost să te complici cu reduceri de preț.
Care e gândul care nu îmi dă pace? Ei bine ăsta: de ce s-au pus în vânzare teste Covid la reducere în mijlocul unei pandemii?

Are sens oferta de Black Friday de teste Covid?

Oferta de Black Friday de teste era pentru teste RT-PCR, adică nu din alea rapide cu rată mare de erori.
Acum haideți să luăm ideile de mai sus și să vedem dacă se aplică aici:
Avem cerere mare de teste RT-PCR în perioada asta? Având în vedere că suntem într-o pandemie și în perioada ”valului doi” atunci aș zice că da, e cerere foarte mare de teste. Deci dacă e cerere mare, atunci are sens ca un furnizor de servicii de testare să ofere discounturi la teste RT-PCR? Păi nu prea are.
Poate firma care oferă testele astea are nevoie de publicitate. Poate e nouă pe piață și a vrut să atragă clienți și să își facă reclamă prin vânzarea de teste? Păi în oferta de pe Emag scrie că serviciul e oferit de Regina Maria. Regina Maria e unul din cei mai mari furnizori de servicii medicale private din România și e pe piață de mult timp.
Apoi mai e și problema motivației economice din spatele deciziei de a cumpăra un test. Oferta de Black Friday era de 199 RON / test. Regina Maria se pare că avea prețul normal undeva la 390 RON. Cum au gândit cei de la Regina Maria chestia asta? Există consumatori care nu ar da 390 de lei pentru a se testa, dar ar da 199 RON? Mă gândesc că dacă îți e teamă că ai avea virusul iar DSP-ul nu se grăbește să îți trimită testul ai da și 390 RON și nu ai aștepta oferte de Black Friday, nu? Parcă nu prea are sens.

Ce îmi scapă?

Regina Maria oferind un produs la foarte mare cerere la un preț redus nu prea are sens din punct de vedere economic. De ce ar da ceva pe 199 RON dacă ar putea oricum să îl vândă la un preț mai bun?
E ceva în neregulă cu una sau mai multe dintre presupunerile mele de mai sus pentru că situația nu are sens.
Și am o bănuială ce e, dar nu prea îmi vine să cred că e așa. Unii dintre voi poate ați înțeles ce e în neregulă. În toată povestea de mai sus eu am presupus că există o cerere mare pe piață pentru teste Covid. Iar asta e o presupunere bazată pe faptul că suntem într-o pandemie și ne-am aștepta ca Guvernul României s-a contracteze toată capacitatea de testare disponibilă pe piață. E o presupunere de bun simț având în vedere numărul de morți în creștere.
Dar dacă nu e așa? Dacă Guvernul nu contractează întreaga capacitate de testare a celor din mediul privat? Dacă Guvernul nu testează la capacitate maximă din diverse motive? Ce se întâmplă atunci? Păi furnizori precum Regina Maria rămân cu capacitate de testare nefolosită. Țările Vestice sunt în carantină deci nu se poate călători ceea ce înseamnă că mulți dintre cei care s-ar fi testat pentru a putea călători nu o fac. Iar testarea asta s-ar fi făcut la privat, adică între altele și la Regina Maria. În cazul ăsta furnizorii privați de servicii de testare rămân cu capacitate de testare nefolosită. Ei bine, în cazul ăsta ar avea sens ca un furnizor privat să încerce să ofere discounturi în speranța că va reuși să atragă clienți.
Nu știu cât succes au avut cu oferta asta. Sincer, mie nu mi se pare că are logică economică, așa cum explicam mai sus, dar îi văd pe oameni încercând treaba asta măcar.
Din păcate însă explicația asta, deși are sens economic, ridică la rândul ei alte semne de întrebare:

  • De ce nu ar achiziționa Guvernul maximul de capacitate de testare?
  • Ceilalți furnizori de servicii de testare au aceeași problemă sau doar Regina Maria?

Ce spun cifrele și politicienii?

Plecăm de la dl. Orban:

„S-a testat pe baza definiţiei de caz. Am văzut articolele scrise de unii jurnalişti … S-a testat cât s-a cerut, nu există întârzieri în ceea ce priveşte testările, care s-au făcut pe baza definiţiei de caz. Mai mult decât atât, după emiterea ordonanţei de urgenţă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cred că a şi fost publicat ordinul în Monitorul Oficial privind modalitatea şi termenul de anunţare a rezultatului după prelevarea exudatului nazofaringian”, a spus Orban, în cadrul uneo conferinţe de presă. (sursă)

Care e definiția de caz? Păi cică ar fi următoarea:

INSP consideră caz suspect orice persoană cu debut brusc de febră și tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / grețuri / vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) in absența unei cauze identificate sau orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoana cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respirației) și care necesită spitalizare peste noapte). (sursă)

Ce înseamnă asta? Păi înseamnă că România testează în mare parte pe cei care au deja simptome. De aia am colorat mai sus parte din definiție: trebuie să ai febră și tuse sau să ai minim 3 simptome. Ori dacă ai deja simptomele alea sunt deja șanse mari să ai virusul.
Bun, dar totuși cât poate testa România? Conform dl. Orban România poate procesa până la 50.000 de teste:

„Capacitatea de testare a crescut, vă spun că la ora actuală am depăşit 50.000 de teste capacitate de testare şi direcţiile de sănătate publică urmăresc modalitatea de testare şi urmăresc ca toţi cei care îndeplinesc condiţiile de testare să fie testaţi într-un interval de maxim 48 de ore. Numărul de teste pe care le pot face într-un judeţ depinde de nevoia de testare care există în judeţul respectiv”, a afirmat prim-ministrul. (sursă)

Ori dacă vă uitați la numărul de teste efectuate puteți vedea că maximul de teste procesate a fost până acum undeva la 41,000 de teste:

Însă acel 41.000 pare mai de grabă excepția decât regula dacă vă uitați la grafic.

Concluzia

Așadar, dacă e să ne luăm după ce spune dl. Orban și cifre, în România există într-adevăr capacitate de testare nefolosită. Undeva la 20%-25% dacă luăm de bun numărul menționat de Primul Ministru al României. Iar asta explică de ce Regina Maria a ajuns să vândă teste Covid la reducere de Black Friday. Asta în timp ce numărul de morți crește, dar Guvernul zice că testează suficient.
Dar nu vi se pare ciudată concluzia asta? Nu vi se pare că ar trebui să testăm tot ce putem testa, pentru a putea depista inclusiv pe purtătorii asimptomatici, cei care dau mai departe virusul altora fără să știe? De ce a schimbat Guvernul definiția de caz, limitând numărul de cazuri care ajung să fie testate și creând această capacitate de testare nefolosită? E intenționată măsura asta? Că îmi vine greu să cred că neica nimeni de pe blog s-a prins de treaba asta iar cei de la Guvern nu.
Pe de altă parte cred că îmi pot răspunde singur la întrebările astea, dar toată povestea asta mi se pare de un cinism ieșit din comun.

Spune și altora

8 Comments

    1. Mersi.

  1. Sunt cateva nuante ale situatiei pe care trebuie sa le luam in seama. Probabil ca tu le sti, insa nu toata lumea este la curent cu situatia din teren. Si anume:
    1. Odata cu aparitia virusului capacitatea de testare a statului roman a fost foarte mica. Initial erau cateva sute ai apoi mii de teste. Vorbim de perioada tampita din primavara.
    2. Statul roman si prin ale sale institutii nu au stiut niciodata cate aparate RT-PCR au pe mana, vezi cazul de la Targu Jiu unde aveau un aparat, dar soc nu-l folosea nimeni.
    3. Cresterea capacitatii de testare a statului a fost facuta si cu ajutorul oamenilor din privat, cand in vara s-au facut niste profituri obraznice din cauza faptului ca romanul voia sa plece in Grecia. Practic cele mai multe teste se intamplau din cauza faptului ca omul voia sa iasa din tara si diverse tari cereau acest lucru. Sigur daca te uiti pe statistica o sa poti interpreta ca o proactivitate din partea statului.
    4. Procedurile de comunicare a testelor de catre laboratoare DSP-urilor din fiecare judet au fost pana acum cateva saptamani, mega greoaie si mai mult uneori mai apareau si greseli. Recent a aparut Corona Forms, care ar avea rolul sa simplifice asta.
    5. Asa zisa ancheta epidemiologica este o gluma sinistra si este ocolita foarte usor de oameni, iar DSP este depasita de situatie. Chestia asta ducand la scaderea numarului de teste, pentru ca oamenii efectiv nu sunt speriati de virus ci mai degraba de incompetenta unor institutii.
    Asa ca avand aceste informatii, Regina Maria a luat decizia de a vinde testele cu o oarecare reducere, pentru ca in fond este mai bine sa ia 80% din ceva, fata de 100% din nimic. De asemenea justificarea pe care o pot da, este ca asa au vrut sa dea un ajutor statului prin a creste gradul de testare voluntara(o firma de PR, scoate ceva mai frumos).
    Acum ca lucrurile astea sunt foarte gri si de la un punct incolo nimeni nu mai stie ce este bine si ce este rau, este o discutie. Dar din pacate pandemia asta este speculata prea mult de unii, fara sa inteleaga ca la un moment dat decontul pentru aceste rahaturi va fi unul pe care nu-l vor putea plati.

    1. Corect, cam pe acolo am impins si eu argumentele. Problema e ca nu avem nicaieri o estimare publica referitoare la capacitatea de testare. Stim de la Orban ca in noiembrie se ajunsese la 50k, dar cam atat.
      In conditiile in care nr de morti creste in continuare mi se pare ridicol sa stai cu capacitate de testare nefolosita.

      1. Pai nu poti sa ai o estimare publica la capacitatea de testare, cand tu nu sti ce ai in ograda. Ce se poate sti, este capacitatea de testare din privat insa si acolo sunt multe nuante(vezi cazul lui Musta din Timis).
        Referitor la faptul ca a scazut numarul de teste sau nu este un numar constant, putem dezbate foarte mult. Odata testele sunt scumpe pentru romanul de rand. Respectiv, daca ai sansa sa fi pozitiv vei cadea pe mainile mega competente ale DSP. Asa ca de banii aia, faci altceva si mergi inainte ca de murit oricum vei muri la un moment dat.
        Ce ar putea face guvernul, este sa introduca gratuitatea testelor pentru intreaga populatie. Insa pentru asta iti trebuie un pic de minte si de viziune.

  2. Pai… da, este nefolosita pentru ca nu au atatia oameni cu simptome care sa sune la DSP. In mod normal ar trebui testati si contactii directi ai persoanelor pozitive, dar DSP nu are capacitate nici sa faca anchete serioase, daramite sa mai intocmeasca si liste cu “De testat”.

    1. E o combinatie de incompetenta, lipsa de resurse calificate si dorinta de a nu gasi prea multe cazuri.
      Asta e marea problema a administ atiei romanesti: are prea putini oameni calificati si prea multi oameni cu rol decorativ.

  3. Cred că știi răspunsul la întrebarea „de ce nu se testează dacă există capacitate?”, dincolo de explicațiile care țin de definiții de caz și de incompetența DSP-ului. Nu știu de ce te-ar surpinde acest cinism ieșit din comun, deja de la începutul pandemiei Guvernul a dat dovadă de un cinism absolut…până la urmă vorbă aia „moartea unui om este o tragedie, moartea unor mii de oameni este doar statistică”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: