Citeam zilele trecute un articol din Financial Times despre noua nebunie din jurul Bitcoin. Pentru cei care nu știu bitcoin trece period prin cicluri în care fie crește prețul masiv fie scade masiv. Momentan e pe creștere așa că lumea a început să bage bani în așa ceva.
În fine, ce vream să spun e că am dat peste două chestii foarte interesante în articolul respectiv pe care probabil ar trebui să știți și voi în cazul în care vă bate gândul să investiți.
Bitcoin e un oligopol
Cei de la Financial Times susțin că până în prezent au fost ”minați” 18,6 milioane de bitcoini. Din acești 18,6 milioane se estimează că 20% din ei au fost pierduți și nu pot fi recuperați niciodată. Cel mai probabil oameni care au cumpărat, dar au pierdut parola de la cont. Fără parola banii aceia nu se pot recupera…vreodată.
Rămân așadar 14,9 milioane de bitcoini disponibili pe piață. 95% din aceștia sunt deținuți de 2,8% din utilizatori.
Din totalul de 18,6 milioane de bitcoini 63% nu au fost tranzacționați în ultimul an. Aici sunt incluși cei 20%. Dacă îi eliminăm pe ei din calcul atunci aflăm că mai mult de jumătate (53%) din bitcoinii disponibili pe piață nu au fost tranzacționați în ultimul an.
Vă imaginați cum ar fi dacă jumătate din cantitatea de bani aflați în circulație dintr-o monedă nu ar fi folosiți deloc timp de un 1 an de zile? Ar muri complet acea economie!
Ce încerc să spun e că un număr mic de oameni dețin o cantitate uriașă de bitcoini și nu îi folosesc, pur și simplu stau cu ei fără să facă absolut nimic. Dacă sperați vreodată că vor putea fi folosiți la ceva…ei bine slabe șanse.
Mai uscat ca în deșertul Atacama
Haideți să presupunem că totuși vă băgați și cumpărați bitcoin când e jos. Crește prețul și vreți să vindeți.
Vă uitați la preț, e numai bun. Doar că dacă vreți să vindeți un pic mai mult atunci dați de o mică problemă: nu prea e interesat nimeni să cumpere cât vindeți voi. Nu glumesc, se pare că pe fondul actualului puseu de creștere s-au vândut 150 de bitcoini în același timp. Știți ce s-a întâmplat? Uite asta (sursă):
Dacă nu vă prindeți ce zice graficul vă traduc eu: vânzarea a 150 de bitcoini a dus la scăderea prețului bitcoin cu 10%. Atenție, sunt 14,9 milioane de bitcoini pe piață. 150 de bitcoini înseamnă 0,001% din bitcoinii de pe piață.
De ce s-a întâmplat asta? Pentru că după ce s-au vândut 150 de bitcoini nu au mai rămas suficienți bani pe piață și interes pentru a cumpăra la prețul de 33K/bitcoin USD. Prețul s-a stabilizat undeva sub 31K USD / bitcoin. Asta înseamnă că nu prea e lichiditate pe piață, adică nu prea se fac tranzacții cu bitcoini, lumea îi cumpără ca să țină de ei. De altfel cumpără și nu fă nimic e filozofia pasionaților de bitcoin (nu glumesc, vedeți HODL).
Acum încercați să vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă s-ar vinde 1,500 de bitcoini adică de 0,01% din bitcoinii de pe piață dacă de la 150 a picat piața cu 10%. Ați vrea să vă vindeți bitcoinii după o vânzare de genul ăsta?
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că singurul motiv pentru care prețul bitcoin e sus e pentru că sunt câteva conturi mari cu un număr mare de bitcoini care țin piața artificial fără lichiditate. E ca și când mâine toți producătorii de pitici de grădină din lume ar decide că de acum încolo vor produce doar 20 de milioane de pitici de grădină care fumează din pipă.
20% din piticii de grădină care fumează s-ar sparge de-a lungul timpului, iar din restul de 80% majoritatea ar fi deținuți de un număr foarte mic de oameni (2,3%). Acești 2,3% din oameni ar depozita cantități uriașe de pitici de grădină în depozite și nu i-ar pune pe piață decât foarte rar și greu.
Daniel, dar de ce dracu folosești ”pitici de grădină care fumează” ca exemplu? Ce treabă are asta cu bitcoin? Păi bitcoin și piticii de grădină care fumează sunt extrem de similari:
- poți trăi fără bitcoin la fel de bine cum poți trăi fără pitici de grădină care fumează
- majoritatea planetei îi consideră niște chestii absolut cretine
- singurul motiv pentru care sunt rari e pentru că sunt puțini
- în afară de a te lăuda cu ei nici bitcoin nici piticii de grădină care fumează nu au vreo utilitate.
Nefind ancorat de vreun activ din lumea reală prețul bitcoin poate scădea foarte ușor cu 80%, 90% doar din capriciile vreunui băiat care vrea să scape de bitcoini rapid.
Sincer să fiu mi se pare o idee mai bună să joci bani la poker online decât să îi bagi în bitcoin. La poker măcar contează cât de cât cum joci, la bitcoin e noroc și cam atât.
Sursa ta este un tweet cu o poza de la un om cu numele TrollyMcTrollFace. Cred ca asta zice tot.
Faptul ca pe un exchange este lichiditate mica nu zice nimic despre bitcoin. Dura efectiv 5 minute sa te informezi putin mai mult, sa intri pe un exchange mai mare si sa vezi cate buy orderuri sunt puse.
Nu scriu asta ca sa te conving sa cumperi bitcoin, eventual nu o sa ai de ales.
Când citești un lucru pe internet la cineva și vrei să spui ceva despre el dai link. Se numește ”citarea sursei”, nu știu dacă ai auzit de termenul ăsta, dar uite aici o pagină pe wikipedia care îți explică cum funcționează: https://en.wikipedia.org/wiki/Citation
Asta înseamnă că atunci când vezi de exemplul tweet-ul cuiva și vrei să spui ceva despre ideea din acel tweet îl dai ca sursă cu hyperlink activ. Dacă am văzut treaba aia cu lichiditatea la TrollyMcTrollFace prima oară am dat link către el. Așa se face (din nou, vezi wikipedia dacă e prima oară când auzi de asta).
Ca fapt divers, TrollyMcTrollFace e atât de obscur încât inclusiv Financial Times îl citează (vezi că e link în articolul meu). Știu, Financial Times, cine o mai fi și ăștia. Uite linkul lor de Wikipedia, poate te ajută dacă nu ai auzit de ei: https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_Times
Acum revenind la TrollyMcTrollFace și la citarea sursei, dacă erai un pic mai atent ai fi putut vedea că el/ea ilustrează afirmația altcuiva cu un grafic. Threadul referitor la vânzarea a 150 de bitcoin e de fapt ăsta: https://twitter.com/IamNomad/status/1345421327906320385
Dacă ai curiozități referitoare la lichiditatea de pe piață ai în thread-ul ăla niște exemple despre cum niște băieți trag toată lichiditatea de pe piață imediat ce apare un pic. Dacă ai știi cum funcționează bursa de exemplu ai înțelege că asta e o mișcare intenționată pentru a limita numărul de tranzacții de pe piață și a ține prețul sus. Lipsa de lichiditate convine jucătorilor mari. Dar tu nu știi lucrurile astea.
Dar dacă tu vrei să faci o gălăgie de bani și ai găsit rețeta magică în bitcoin atunci felicitări și sănătate. Când vei avea 70 de ani probabil încă vei spera că bitcoin va deveni monedă și vei putea să spui mândru: ”V-am spus eu!”. Doar că momentul ăsta nu va veni prea curând. Pentru că din păcate pentru tine bitcoin nu e monedă. Dar știi cum se zice: Speranța moare ultima…ca proasta. Baftă!
Departe de a vrea sa fiu avocatul bicoiului dar exista o chestie care se numeste market maker. Care asigura lichiditatea https://finance.yahoo.com/news/market-maker-why-them-220934239.html .
E ca si cum ai vrea sa vinzi …franci elvetieni. Casele de schimb ii cumpara si ii revand la urmatorul fraier de vrea sa-i ia. Sigur, probabil ca la Dorohoi nu vei gasi casa de schimb care sa cumpere dinari sarbesti, dar prin Bucuresti da.
Cred ca si la bitcoi exista market makeri.
Problema la bitcoin nu e de marketmaker ci de lichidatate. Degeaba ai o chestie daca nu o vrea nimeni. Cam asta e ideea si cu bitcoin: nu poti vinde cand vrei tu, poti vinde doar cand niste baieti cu conturi zdravene nu vor sa scape ei de niste surplus. Vezi daca ai aceeasi problema cu aurul, dolarul sau ce alte active folosite ca active mai vrei tu.
Tocmai pentru a evita astfel de probleme exista conceptul de lichidatate pe piata, iar investitorii stiu sa nu bage bani multi in piete care nu sunt lichide.
Degeaba scrie pe hartie ca activul X valoreaza 100 de milioane de euro daca nu il poti vinde la pretul ala.