Update: Între timp postarea a fost ștearsă de pe contul de Facebook a președintelui USR. Mă întreb de ce oare…
Dan Barna, președinte USR, ne anunță pe Facebook că vrea aceeași calitate a alimentelor în România ca în celelalte țări UE:
De ce am o problemă cu treaba asta?
Doar că fix același lucru îl spunea și Petre Daea prin aprilie 2017 (via Hotnews):
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, luni, ca a solicitat omologilor sai din Germania, Franta, Italia, Olanda si Belgia, sa dea posibilitatea specialistilor romani sa preleveze, alaturi de specialistii din statele respective, probe de pe acele piete, pentru a analiza daca exista sau nu diferente de calitate intre produsele acelorasi branduri, in Romania fata de tarile vest-europene.
Am explicat atunci că toată chestia asta e doar populism ieftin pentru că nu poți defini conceptul de ”calitate”:
Și ar mai fi o chestie, oare cum definește tovarășul ministru calitatea inferioară? Când e o brânză inferioară alteia? Sau o băutură? Berea la americani are 2,5% alcool, în Europa între 4 – 6%. E berea americană inferioară? Dacă da, de ce nu s-au ofuscat americanii și nu au făcut scandal la Heineken să nu le mai vândă bere cu 2,5% alcool?
Tot apropo de definiția calității inferioare, un articol din 2015 publicat de BBC explică diferențele între gustul ciocolatei Cadbury în Statele Unite față de Marea Britanie. Trebuie să citești articolul ca să poți înțelege cât de dificil e să compari aceeași ciocolată, dar produsă după specificații diferite. Oare tovarășul ministru citește presa străină?
Și tot atunci explicam că anumite considerente fac toată povestea asta cu calitatea inferioară să fie ridicolă:
- Igiena și normele de producție sunt lucruri cu care firmele serioase nu se joacă – Multinaționalele respectă normele sanitare din țările europene. De ce? Pentru că nu își permit scandaluri referitoare la calitatea produselor pe care le vând.
- Calitatea inferioară nu poate fi definită – se poate defini o normă sanitară (produsul X nu poate avea conținut de Y mai mare de Z%). Dar dincolo de asta nu poți da o lege prin care să definești gustul brânzei. E pur și simplu ridicol să credem asta.
- Oamenii au gusturi diferite – Eu sunt amator de Cola și Pepsi și am făcut inclusiv recenzii. De câte ori merg prin alte țări încerc cola din țara respectivă. Nu am găsit nici o țară până acum care să aibă același gust la cola. De ce? Pentru că oamenii au gusturi diferite și cei de la Coca Cola și Pepsi fac studii de piață pentru a vedea care sunt acele gusturi. Se aplică și la brânză, ciocolată și orice altceva. Un factor important al gustului unui produs într-o țară este preferința populației pentru acel gust.
- Legislația e diferită – Cum spuneam și mai sus nu poți defini gustul, dar poți impune norme sanitare. În UE aceste norme sunt definite de multe ori la nivel european, dar sunt definite de regulă ca praguri minime sau maxime. Asta înseamnă că inclusiv aceste norme sunt diferite ceea ce evident că va schimba și gustul produselor.
Și cel mai bine se vede că treaba asta e un bullshit imens atunci când emigrezi din România. În UK sunt magazine românești, magazine poloneze, magazine italiene și așa mai departe.
Dacă produsele românești sunt mai slabe calitativ, de ce se duc românii la magazinele astea pentru a cumpăra produse care se vând în România? Astea nu sunt produse ale țăranilor români ci chestii produse de multinaționale, dar făcute pe gusturile românilor.
De ce face Dan Barna chestia asta?
Asta e de fapt întrebarea esențială în momentul de față. Ce îl face pe Dan Barna să preia o idee prima dată împinsă de PSD în mediul public? Se aliniază USR în spatele populismului PSD? Pentru că așa a fost tratată discuția în 2017: acțiunile și declarațiile PSD pe tema asta sunt populiste și în linie cu retorica anti-corporații.
Dan Barna zice acum fix același lucru! Acum nu mai e populism? Dacă o zice Daea e bună de glumă, dacă o zice Barna e ok?
Nu de alta, dar toată povestea asta cu standardele duble de calitate servește teribil de bine PSD-ului și retoricii anti-corporații și anti-străini. Singura chestie care trebuie făcută aici e verificarea standardelor impuse de legislația națională. Alternativa ar fi ca toată Europa să aibă aceleași standarde, dar și atunci vor fi variații la gust ca urmare a preferințelor diferite ale populației.
Iar cei de la PSD au înțeles asta într-un final (via Hotnews):
Mai exact, controalele derulate la 11 hipermarketuri din Romania au viza: conformitatea produselor alimentare in raport cu inscrisurile de pe etcheta, compozitia produselor din carne, peste, lapte, nivelurile de pesticide din fructe si legume, adaosul de grasimi vegetale in produsele procesate pe baza de lapte si carne, utilizarea aditivilor si a substituentilor peste limitele prevazute de legislatie sau a celor mentionate in sistemul de etichetare, elemente ce definesc specificitatea produsului definit conform etichetelor.
PSD-ul a lăsat tema să moară atunci pentru că s-au prins că nu pot scoate mai mult din ea. Dan Barna și USR o reiau din motive care îmi scapă.