Dan Barna e departe de a fi un lider politic

image_pdfimage_print
Mărturisesc că nu auzisem de Dan Barna înainte de a prelua șefia USR. Nu pot să spun că sunt fan al lui, dar nici nu am ceva cu el pentru că nu prea a fost în zona mea de interes politic. În ultima vreme însă se ascute lupta pentru putere iar USR va juca probabil un rol important în noua structură de putere ce se prefigurează în anii viitori. Așa că vrând nevrând am început să fiu atent mai mult la Dan Barna omul politic. Am scris acum ceva vreme despre un interviu al său din care rezulta că USR nu are un plan concret de a face ceva împotriva Guvernului Dăncilă. M-am gândit că poate e o chestie de suprafață și nu e cazul să îmi fac griji. Dar pe măsură ce urmăresc felul în care comunică Dan Barna văd așa:
  1. Chestii lipsite de substanță: PSD fură țara, PSD e dezastru, manele pe care le aud zilnic, dar de cele mai multe lipsite de argumentație.
  2. Chestii care nu au ce căuta în discursul unui om politic matur.
Și am să mă opresc asupra categoriei numărul 2 pentru că lucurile de la punctul 1 le vedeți tot timpul.

Cum putea Dan Barna isca un scandal diplomatic cu Moldova

Undeva pe la mijlocul lui Octombrie Erdogan al Turciei a fost la plimare în Republica Moldova. Prilej cu care o parte din clasa politică a României s-a declarat deranjată de treaba. De ce? Păi pentru că Erdogan nu prea ține cont de drepturile omului și, coincidență, cu ocazia vizitei sale au fost deportați din Moldova niște oameni care i se opuneau lui Erdogan. E un motiv legitim de îngrijorare și o oportunitate de a zice ceva pe tema asta. Iar Dan Barna (sau USR) au zis și ei niște chestii pe acolo cu drepturile omului și Uniunea Europeană și cum Moldova ar cam trebui să se hotărască dacă vrea despoți orientali sau UE. Mesajul e ok și nu am nimic cu el. Doar că respectivul mesaj venea la pachet și cu o poză: E ok dacă un politician din țara A spune despre țara B că e vasală țării C? Sună prea teoretic? Hai să o luăm altfel, dacă Orban al Ungariei ar spune că România e țară vasală Rusiei ar fi ok? Nu, nu e ok. Dar Barna zice că Republica Moldova e vasală a Turciei și Rusiei. Trecem peste faptul că folosește termenul de vasal, dar intenția rămâne acolo: Dan Barna spune că Republica Moldova nu are politică independentă și e aservită Rusiei și Turciei. Ori asta e o greșeală de începător și indică un nivel de experiență politică apropiat de amatori! Nu ai voie să spui despre unul din vecinii tăi că e vasal al lui X sau Y dacă vrei să păstrezi relații bune cu el. Chiar nu înțeleg ce a fost în capul celor de la USR și / sau a lui Barna când au publicat poza aia!

Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii! [email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Fărăpenali în fotbal

USR a avut o campanie numită ”fărăpenali”. Am scris despre ea dacă sunteți curioși așa că nu am să revin la subiect. Ei bine, domnul Barna a auzit el că se întâmplă ceva în fotbal și a sărit repede pe ocazie fără să realizeze (sper) că mărul e otrăvit: Ce e în neregulă cu ”Fără penali în fotbal”? Simplu: e o măsură care vine de la Burleanu, actualul șef al Federației Române de Fotbal cu scopul de a scăpa de unii contestatari. Acum nu știu cât de pasionați de fotbal sunteți, dar ar trebui să mai știți o treabă despre Burleanu: a fost numit șef la Federația cu susținerea puternică a partidului de la guvernare și a prim-ministrului de atunci. Cine? Nimeni altul decât PSD și Victor Ponta. De altfel CV-ul lui Burleanu era unul exclusiv politic anterior mutării în calitate de șef de Federație. Repet: sper că declarația și sprijinul ideologic de care vorbește Dan Barna pentru Burleanu e o greșeală și cam atât. Chiar și așa pata rămâne: Barna sprijină un om al PSD. Chestia asta arată de asemenea și nivelul de maturitate politică a sa:
  • fie a văzut știrea și a sărit pe ea fără să facă un pic de cercetare – e destul de nasol pentru că are ditamai aparatul de partid în spate
  • fie știe cine e Burleanu și care sunt intențiile sale, dar preferă să îl susțină (chiar și declarativ sau ideologic) – asta e o chestie și mai nasoală pentru că întreaga retorică a URS până acum se sprijină pe ura față de PSD.

Concluzii

Dan Barna nu e un om politic matur! Poate va fi cândva, dar în momentul de față face greșeli de începător! Iar unele din ele se pot solda cu scandaluri (cel cu Moldova) sau cu pierderi de voturi (cel cu Burleanu). Faptul că presa nu a zis nimic de chestiile astea două mai spune ceva: Presa nu îl ia în serios pe Barna și nu îl vede ca pe un om politic relevant. Dacă Cioloș ar fi postat cele 2 chestii de mai sus puteți fi siguri că se lăsa cu ditamai scandalul!
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *