Pe ce se mai revoltă românii zilele astea? Pe bănci aparent, care sunt mult prea profitabile (via Hotnews):
Banca Transilvania, BCR și BRD au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului – cea mai ridicată profitabilitate, de trei ori peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Autorității Bancare Europene (ABE), analizate de Profit.ro.
Interesantă știre, nu? Ce fain ar fi dacă am afla și de ce se întâmplă treaba asta. Putem? Nu, articolul e sec și enumeră cifre, fără să explice sensul lor sau măcar contextul.
Știrea a fost preluată apoi și de alții și rostolită prin online cu înjurăturile de rigoare la adresa băncilor.
Ca și om care a avut cont la fiecare bancă pot să spun că jumătate din acele înjurături sunt meritate. Din păcate însă ele denotă și o profundă neînțelegere a felului în care funcționează capitalismul.
De ce spun asta? Pentru că e normal ca băncile din România să fie mai profitabile decât cele din țările cu apă caldă. Și asta nu pentru că o zic eu ci pentru că așa zice logica economică.
Riscul de a face afaceri în România
Cred că pot exemplifica asta bine printr-o altă știre (via Hotnews):
Eugen Teodorovici a anunțat marți posibilitatea creșterii salariului minim cu 150 de lei de anul acesta, nu din 2019.
Știrea asta e din 10 octombrie, nu de la începutul anului. Deci în octombrie 2018, Ministrul Finanțelor a anunțat că s-ar putea să crească salariul minim cândva în următoarele 2-3 luni.
Ce efect credeți că are știrea asta asupra afacerilor din România. O să le dea peste cap multor firme calculele de bugete? Cu siguranță da. Riscă să ducă la o nouă creștere a inflației? Din nou, da.
Dacă ați fi nevoiți să faceți afaceri în țara asta, ați fi mulțumiți cu un profit mic știind că puteți da faliment după o decizie dubioasă a guvernului?
Logica economică spune că în economiile instabile și cu riscuri ridicate investitorii vor căuta profituri mai mari.
Cine își asumă riscuri mari va vrea profit mare! O bancă va trebui să țină cont de riscul ca un credit acordat unei firme să nu mai fie rambursat pentru că firma respectivă a dat faliment din cauza statului. Sau dacă oferă credit populației trebuie să țină cont de faptul că oamenii aceia s-ar putea să își piardă locul de muncă. Sau pentru că suntem în România s-ar putea să le fie tăiate salariile din lipsă de bani.
Acesta e riscul de a face business în România iar băncile vor profit mare pentru că își asumă riscuri mai mari decât în Franța sau Germania de exemplu.
Inflația din România
România are o rată a inflației de aproximativ 5% (BNR):
Asta înseamnă că dacă o bancă a dat împrumut 100 RON la începutul anului cu scadență 1 an a trebuit să adauge cel puțin 5% dobândă doar ca să se asigure că banii pe care îi primește înapoi ca sumă împrumutată (nu dobânda) au aceeași valoare ca la începutul anului. La asta se mai adaugă dobânda care include costurile băncii și profitul ei.
Contabil însă tot ce e peste suma împrumutată + costuri e profit pentru că sistemul contabil nu ajustează profitul cu inflația.
Statul contribuie la profitul acela uriaș
Comportamentul haotic al statului român contribuie la creșterea riscului nu doar pentru firme ci și pentru statul însuși. De ce?
Vă ziceam mai sus de inflație, acea inflație face ca dobânda la care se împrumută nu doar firmele, ci și statul să fie mai mare. Dar lucrurile nu se opresc aici, toate declarațiile alea cu statul paralel nu fac altceva decât să arate că statul român e instabil politic. Iar instabilitatea politică îi face pe cei care cumpără datorie românească să ceară dobânzi mai mari.
Iar băncile cumpără în mod regulat datorie guvernamentală. Asta înseamnă că o parte din motivul pentru care băncile alea 3 sunt atât de profitabile e faptul că scena politică e riscantă.
Întotdeauna e ușor să demonizezi băncile când ești gigel cu credit la ei. Când ești Prim Ministru al României e mai nasol, că te duci apoi la bănci cu coada între picioare ca să îți cumpere datoria.
Poate ar trebui să îi mai tragem de ureche pe politicienii noștri când mai fac din astea.
Sursă foto: Pixabay
Există un univers paralel/alternativ ( pe lângă statul paralel 😀 ) unde România o duce excelent fără să depindă de existența monezii €uro sau ale alteia fără să fim subordonați?
Să fim noi atât, atât, de proști încât să fim fătălăii fataliști supremi cu ochelari de cal, fără să ne punem în gând alte prospecte care să nu fie numai „cu ăștia sau cu ăilanți”?
Mai citesc câte una-doua pe site-uri românești cu și despre economie și, efectiv, mă crucesc. Doar din ce scrii tu, Daniel, și din ce mai citesc pe la Lucian Isar, îmi ajunge pe câteva zile să mă bușesc de informații atât de contraproductive pentru noi toți & starea noastră.
Nimic, nimic, nimic bun… mereu în gură cu „ieuro”, prețuri, chirii umflate artificial mult și rău, bule, crize, care mai de care.
Umblă zvonul că următoarea criză va fi 2019/2020, așa cum a fost și cea din 2008/2009.
Stai un pic că m-ai băgat în ceață…articolul ăsta nu e despre moneda euro, nici despre chirii sau bule. Eu spun că România e o țară mai riscantă decât restul și din cauza asta profitul băncilor e mai mare.
Și da, înțeleg ce spui, deși nu are legătură cu articolul ăsta, dar eu nu am propovăduit criza. Dimpotrivă, atât pentru 2017 cât și pentru 2018 am zis că NU vom avea criză sau recesiune.
Sfatul meu e să nu îi citești pe oamenii implicați politic cand vine vorba de economie. Lucian Isar e membru PNL si are tot interesul sa spuna ca vine criza peste noi cat timp e PSD la putere. Florin Citu, alt membru PNL anunta criza din ianuarie 2017 si uite ca nu vine. Daca vrei sa ii citesti totusi, atunci intreaba-te daca nu cumva au un interes sa faca anunturile astea alarmiste.
Legat de moneda euro…aici discuția e lungă. Putem trăi fără ea, adevărat, dar economia României e oricum euroizată. Apartamentele sunt listate la preț în euro, nu RON. Întreabă cât costă un implant la dentist și ai să primești prețul tot în euro. Acolo e o discuție lungă și complicată pentru că adoptarea euro are avantaje și dezavantaje. Îmi e teamă însă că puțini oameni din România, inclusiv dintre economiști le înțeleg.
Apreciez analizele, Daniel! Da, discuția cu euro și lei e lungă, nu fac caz acum.
——————–
Mai am o nelămurire fiindcă nu găsesc (nici nu mai rețin) și aș vrea să recitesc, să-i aduc aminte; dacă tu mai ții minte, între 2013 și 2016, când Isărescu (dacă nu cumva fac o confuzie cu altcineva) a venit el într-o ședință în fața camerelor presei și
vorbeafăcea apropo-uri despre o posibilă formare a unui ‘consiliu’, deasupra tuturor puterilor de stat, să „vegheze” asupra problemelor economice și securitate ale țării.Mai ții tu minte chestia asta? Nu mai țin eu minte anul când a fost discuția pe temă dar, pe atunci, se făcuse un oarecare scandal pe ce propunea Isărescu(?) cu cei de la guvern, iar unii critici îi ziceau „meta-puterea/supra-puterea controlată de câțiva oameni” propunerii. Pe urmă, nu s-a mai auzit nimic.
E cumva ăsta? http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/comitetul-national-pentru-supravegherea-macroprudentiala-va-fi-infiintat-in-scopul-mentinerii-stabilitatii-financiare