Conform presei Dacian Cioloș, fost prim-ministru apolitic, ar fi interesat să revină în viața politică. Opțiunile avute în vedere sunt fie un partid propriu fie înscrierea în USR (aia cu PNL e momentan o glumă).
De ce nu cred că Dacian Cioloș vrea să își facă partid
Dacian Cioloș pare un băiat deștept. Din acest motiv cred că varianta unui partid propriu nu îi surâde și e ultima pe lista lui.
”Dar plm, Ghiță și-a făcut partid cu o siglă șmecheră cu Vlad Țepeș. Cioloș de ce nu vrea să își facă și el?”
- Pentru că a înființa și menține activ un partid în România e dificil dacă nu tragi sforile care trebuie. În cazul în care nu știai, deși ai nevoie de 3 persoane pentru a crea un partid politic, în cazul în care nu ai candidați în cel puțin 75 de circumscripții electorale la două alegeri consecutive poți fi dizolvat. În 2016 65 din cele 87 de partide existente în România riscau să fie radiate pe acest criteri. Nici partea de înființare a partidului nu e ușoară, cel mai bun exemplu fiind cazul USR care s-a născut cu mare greutate din cauza PSD-iștilor care depuneau contestații pe bandă rulanta. Toate piedicile acestea i s-ar pune și lui Cioloș în cazul în care ar vrea să își pună pe picioare propriul partid. Dar Cioloș nu ar avea experiența sau resursele umane ale lui Nicușor Dan.
- Pentru că partea de logistica ar consuma foarte mult timp și resurse. A avea un partid funcțional înseamnă că trebuie să aloci timp pentru:
- Găsirea unor surse de finanțare (nu toată lumea e PSD ca să își cumpere sediul pe nasturi). Fie că e vorba de a alerga după bani pe la sponsori sau a desfășura campanii de strângere de fonduri ori a aduna cotizații de la membrii, toate astea presupun timp și implicarea unor resurse umane.
- Recrutarea de oameni – o chestie foarte sensibilă, în special în contextul în care cea mai mică greșeală e aspru criticată de media. Și nu e vorba neapărat de a recruta oameni cu nume, ci și persoane lipsite de experiență politică. Cum ar fi să se afle în presă că un membru de partid își bate nevasta?
- Punerea pe picioare a unor filiale în teritoriu. Practic, sunt problemele de mai sus, dar mutate în alte localități și înmulțite cu numărul de filiale.
- Pentru că USR a absorbit o parte considerabilă din resursa umană dornică a se implica în proiecte politice. Știu că sunt mulți tineri dornici să se afirme în politică, dar să fim serioși, 90% dintre ei vor renunța probabil la primul obstacol pe care îl vor întâlni iar restul de 9% se vor plictisi în câteva luni. Un potențial partid al lui Dacian Cioloș ar ajunge probabil să se bată pe oamenii cu USR, ceea ce nu ar fi în avantajul niciuneia dintre părți.
- Pentru că nici USR nu a fost construit în câteva zile. Nu ar trebui desconsiderat efortul pe care Nicușor Dan și echipa sa l-au depus pentru a transforma un ONG care încerca să salveze spații verzi de la asfaltare în a treia forță politică a țării. E nevoie de timp, multă perseverență, muncă și încăpățânare pentru a reuși asta. Dacă Dacian Cioloș își face mâine partid, primele roade ale muncii sale se vor vedea abia peste 4 ani, la primele alegeri. În tot acest timp trebuie să câștige electorat și să rămână relevant, chestie care nu e ușoară într-o țară în care cetățenii își măsoară nivelul de educație în găleți de plastic.
Singura variantă fezabilă pentru Dacian Cioloș și echipa lui pare a fi, în momentul de față, e înscrierea în USR. Cioloș își poate crea un partid de buzunar, dar nu va fi cu adevărat funcțional pentru că nu pare a avea resursele necesare pentru așa ceva. Oameni cu experiență politică și fără scheleți în dulap în numere mari la PSD și PNL ci pe la USR, deci Cioloș ar trebui să rupă din USR.
Și înscrierea în USR e însă o sabie cu două tăișuri. Uite cum cred eu că arată lucrurile din perspectiva USR:
Avantaje în a-l primi pe Dacian Cioloș în USR
- Credibilitate și know how – Prin Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și Dragoș Pâslaru USR se alege cu un fost prim ministru, un fost ministru al sănătății și un fost ministru al muncii. Asta înseamnă o infuzie puternică de credibilitate și, mai important, know-how.
- Experiență politică – Dacă cei doi foști miniștrii par a fi mai mult tehnicieni și mai puțin oameni politici, Dacian Cioloș e un politician veritabil. Știu, a fost prim ministru apolitic, tehnocrat și alte manele din astea ieftine, dar înainte de asta a fost ministru al agriculturii în guvernul PNL condus de Tăriceanu. Nu ajungi ministru doar fiind bun tehnic. Apoi să nu uităm că a ajuns comis european pe probleme de agricultură, cam cea mai prestigioasă funcție ocupată de un român în organismele Uniunii Europene. Nici asta nu ajungi doar fiind un bun tehnician. Ce încerc să spun e că Dacian Cioloș are nu numai aptitudini tehnice dar și abilitățile necesare pentru a fi un politician foarte bun. Nu e stilul zgomotos dâmbovițean, dar asta nu înseamnă că nu știe să fie alunecos atunci când e nevoie.
- USR va avea din nou o față umană – Nicușor Dan trebuie apreciat pentru tot ce a reușit să facă până acum, dar în același timp trebuie să și vedem limitările lui. Nu e un personaj teribil de carismatic, are probleme în a se exprima liber și este lipsit de spontaneitate. Clotilde Armand era un persoanj carismatic, dar a ieșit un pic în decor după ceva certuri interne în partid. Mihai Goțiu, un alt personaj cu experiență în partid doarme pe el la propriu în Parlament. Toată lumea strigă: USR, get your shit together! Ei bine, Cioloș ar putea să fie omul care să schimbe imaginea USR și să mai distragă atenție de la tâmpeniile pe care le fac oamenii prin parlament.
- Unii sunt artiști, alții cară pianul. Nicușor Dan pare genul care se descurcă mai bine atunci când cară pianul, nu și când cântă la el. Chiar dacă intrarea lui Cioloș l-ar împinge un pic în spate, cred că asta ar fi bine pentru el. O asemenea mișcare l-ar scuti de interviuri, declarații și alte chestii cu care e clar că nu se simte confortabil și i-ar permite să se concentreze pe a dezvolta partidul în teritoriu, a pune presiune pe PSD în București, a face efectiv opoziție în Parlament. La asta e bun Nicușor Dan, la luptă de gherilă, în tranșee, cu legea într-o mână și cu somația de la judecătorie în cealaltă. Cioloș poate cânta la pian, poate apărea la TV și scrie statusuri pe facebook iar Nicușor Dan poate duce bătălia în parlament liniștit. Dacă Cioloș și Nicușor Dan ar găsi o modalitate de a conviețui ar fi cel mai tare duet de la Mr. Juve și Play AJ încoace.
Dezavantaje în a-l avea pe Cioloș în partid
- Fracțiuni rivale – E posibil ca Cioloș să devină figura numărul 1 în partid. Pe fondul unor bâlbe similare celei de la ultimul interviu e posibil ca Nicușor Dan să piardă șefia partidului în favoarea nou venitului. Nu știu foarte multe despre personalitatea lui Nicușor Dan, însă ceva îmi spune că omul are propriile sale ambiții politice și nu va privi cu ochi buni un contracandidat atât de puternic. Zvonurile care circulă prin presă spun că partidul l-ar vrea pe Cioloș, dar Nicușor Dan se opune. Dacă, forțat de împrejurări, Nicușor Dan va accepta pe Dacian Cioloș & Co în partid, e posibil ca în timp să apară două fracțiuni distincte în partid (în afara de alea care există deja pe criterii ideologice).
- Nou veniții primesc prea mult – În cazul în care Dacian Cioloș și echipa lui primesc locuri în structura de conducere a partidului există riscul ca o parte dintre oamenii care au muncit pentru USR în timpul campaniei și după să se simtă desconsiderați și nedreptățiți. Politica nu e pentru toată lumea și de multe ori e nedreaptă, dar un partid tânăr ca USR nu își permite să piardă oameni care muncesc pentru el. Va fi nevoie de ceva atenție aici pentru ca membrii vechi ai USR să nu simtă că Cioloș & Co primesc ceva pentru care nu au muncit.
- Dacian Cioloș e un comunicator mult mai bun decât Nicușor Dan, dar în același timp nu e un politician care să joace cu cărțile la vedere. Asta e normal pentru un politician, dar dezavantajul aici e că, mie cel puțin, nu îmi e clar care sunt planurile pe termen lung ale lui Cioloș. PNL a crezut că se poate baza pe el în campanie și și-a cam luat țeapă. Cioloș își alege cu mare atenție cuvintele și trebuie citit de mai multe ori pentru a înțelege unde bate. Îmi e teamă că oamenii din USR nu ar prinde multe dintre subtilitățile limbajului său și ar putea înțelege altceva din planurile lui.
- Presiune pe Cioloș de a livra va fi puternică – În cazul în care Dacian Cioloș va deveni membru USR, va fi o presiune uriașă pe el de a se ridica la nivelul așteptărilor impuse de membrii partidului. Cioloș ar fi persoana cea mai experimentată din partid și ar fi văzut ca un ”go to person” pentru orice problemă. Atunci când o criză internă sau externă va apărea Cioloș va trebui să livreze. Dacă o oportunitate de a capitaliza ceva simpatie politică se va ivi la orizont, Cioloș va trebui să livreze. Practic, odată intrat în partid Cioloș va fi ”all in” și va trebui să își asume rolul de locomotivă a partidului. Nu a fost niciodată în poziția asta deci șansele de a face greșeli sunt mari.
Din punctul meu de vedere cea mai bună variantă pentru Dacian Cioloș ar fi un partid propriu, poziționat centru – stânga ca și doctrină politică. Dar realist vorbind, șansele ca asta să se întâmple sunt mici în momentul de față. E posibil ca USR să se scindeze la un moment dat, având în vedere diferențele de doctrină din interiorul partidului și o parte din membrii să încerce o colaborare cu Dacian Cioloș, dar un astfel de scenariu e încă departe.
Până una alta aștept cu interes să văd cum se vor desfășura lucrurile.
Ținem legătura pe mail?
Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]