Nu îmi place să mă arunc la concluzii despre subiecte complicate așa că de multe ori prefer să nu zic nimic despre anumite oameni, instituții și așa mai departe. Ocazional însă apare câte un eveniment care acționează ca o hârtie de turnesol. Practic vezi cum reacționează anumiți oameni și instituții la evenimentul respectiv și îți cam faci o idee bună despre abilitățile lor, intențiilor sau alte atribute de interes. Astfel de evenimente sunt însă relativ rare dintr-un motiv paradoxal: se întâmplă prea multe chestii la care lumea își ia părerile din altă parte și nu prea îți poți da seama de propriile lor idei.
Cam orice chestie are ideile și reacțiile copiate din Vestul anglo-saxon de regulă așa că e dificil să îți dai seama ce cred oamenii cu adevărat.
Dar uite că s-a nimerit să se întâmple ceva (din păcate tragic) și am reușit și eu să mă lămuresc asupra două subiecte pe care nu eram sigur:
- E AUR un partid extremist rusofil așa cum pretind celelalte partide politice?
- Cât de mult crede BOR în fazele alea cu UE e kabala mondială?
E un pic ciudat că am primit răspuns la amândouă întrebările de la același eveniment, dar na, viața bate filmul.
Care e evenimentul așadar? Păi cum zice în titlu: ceva cu armenii. Înainte să înceapă cel mai recent episod de război sânger în Fâșia Gaza a avut loc un alt război destul de important, dar care a scăpat pe sub radar.

Pe scurt Armenia avea o enclava în Azerbaijan (Artsakh / Nagorno Karabah) locuită predominant de armeni de sute sau mii de ani. Armenii au luat bătaie de la azeri într-un mini război și au cam pierdut controlul enclavei respective. Wikipedia are mai multe informații pe tema asta.
Armenii din păcate au pățit un genocid acum vreo o sută de ani și nu au vrut să aștepte să mai pățească încă unul așa că aproape toți armenii din acea regiune (aproximativ 120.000 de oameni) au fugit în Armenia. Vorbim de oameni care locuiau acolo dintotdeauna și care au trebuit să fugă de teamă să nu fie masacrați.
Dacă e așa nasol de ce nu am auzit nimic despre asta? Pe scurt pentru că UE are nevoie de gaz din Azerbaijan și nu îți permite să se ia de ei cât timp sunt în relații nasoale cu Rusia. Așa că s-au făcut că nu văd un caz grosolan de purificare etnică a unei regiune. Iar România cum nu își permite să zică nimic a tăcut și ea strategic atât la nivel guvernamental cât și la nivel de presă și influenceri. Practic nimeni din România nu a avut o părere pe tema asta, deși discută acum despre ce a zis o anonimă din USR și zilele trecute despre ce chiloți avea Dorian Popa când a fost săltat de poliție.
Ziceam că războiul ăsta e hârtia de turnesol, de ce oare? Pentru că e o situație destul de ușor de exploatat:
- dacă vrei puncte politice pe linia ”suntem partid creștin”
- dacă vrei să te opui kabalei mondiale, UE, americanii și alte nebunii din astea.
AUR
Ce a zis George Simion și ceilalți membri de partid de la AUR despre subiectul ăsta? Absolut nimic, nu a existat acest război pentru el. Pentru un om care se pozează foarte des pe lângă biserici e ridicol să nu zici nimic când vezi 120.000 de creștini ortodocși (armenii sunt ortodocși) fugind de frica musulmanilor (azerii). E o minge la fileu pentru un partid care se vrea anti globalist, anti sistem, pro creștin și altele asemenea. Și cu toate astea nimic din direcția asta.
Poate îi pasă doar de români, doar cu ai noștri etc. Da și nu, una e să fi român patriot și alta e să fi creștin. E creștinește să îți ajuți aproapele, cu atât mai mult cu cât vorbim despre creștini ortodocși. Dar uite că fix pix nimic din direcția asta.
Dacă AUR era cu adevărat un partid cu o ideologie creștină sau extremistă sau măcar independentă ar fi sărit pe evenimentul ăsta și oportunitatea de a trage de urechi UE-ul că nu zice nimic.
De ce nu a făcut nimic în sensul ăsta? Pentru că (bănuiala mea) AUR nu e partid nici extremist, nici creștin și nici independent.
Lumea îi aseamănă de multe ori cu legionarii din perioada interbelică (și Simion însuși a încurajat asta prin nunta aia câmpenească), dar legionarii din perioada aia și-au trimis oameni să lupte în războiul civil din Spania, o chestie care ținea aproape exclusiv de considerente ideologice. Nimic din ce făceau legionarii și Garda de Fier din perioada aceea nu are corespondent în ce face AUR azi.
A reacționa într-un fel (orice fel) la exodul creștinilor din Artsakh/Nagorno Karabah era de așteptat de la un partid care se dorește ”creștin”. A încerca să scoată niște puncte politice era iarăși de așteptat, a crea o temă din treaba asta, era o pâine politică de mâncat acolo.
Așadar din punctul meu de vedere m-am lămurit cât de extremist AUR, cât de ”creștin” e și cât de independent în procesul de luare a deciziilor.
BOR
Spre suprinderea mea o tăcere la fel de adâncă și din partea BOR, adică absolut nimic pe subiectul acesta deși repet 120.000 de creștini ortodocși au fugit de teama persecuției din partea musulmanilor.
BOR nu e instituție politică (teoretic), dar vorbim de ortodocși deci mă așteptam la ceva, orice de la ei.
Publicația deținută de BOR (Ziarul Lumina) are doar o singură știre pe subiectul ăsta, probabil preluată și tradusă de la vreo agenție de presă.
M-am uitat și la purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu să văd dacă are vreo reacție. El e foarte rapid să se ia la ceartă cu lumea pe internet pe subiecte de genul familie și LGBT, Halloween, terorism, fanatism, solidaritate cu Israelul, șamd. Ce am enumerat mai sus sunt postări ale dânsului pe Facebook de la războiul din Artsakh/Nagorno Karabah încoarce. Între toate acele postări cumva (nu știu cum) nu a avut loc cea despre cei 120.000 de refugiați creștini ortodocși.
Un apel la donații poate? Nope! O postare din aia de awareness? Nope! Orice??? Nu, nimic.
Acum mă întreb foarte serios dacă pe la BOR pe acolo a ajuns vestea că 120.000 de creștini ortodocși au fost obligați să fugă. Probabil că da, e greu de crezut că nu a auzit nimeni pe acolo. Și totuși au ales să nu scoată un sunet pe subiectul ăsta. Nimic, nada!
Uite ocazia perfectă ca BOR să câștige niște puncte de simpatie din partea tuturor, o oportunitate de a strânge bani pentru niște creștini ortodcși fugind de persecuție. Dar ei au ales să nu facă nimic, nici măcar să scoată un sunet pe tema asta.
Îmi vine greu să cred că pur și simplu nu îi pasă nimănui, motiv pentru care bănuiesc că această tăcere e intenționată.
Iar de aici ar trebuit să înțelegeți și voi câte păreri independente își permite să aibă BOR în România și cât de puternici sunt în realitate. Că am impresia că după pseudo-investigațiile Recorder lumea credea că BOR e răul suprem și stat în stat. Na, uite aici cât de independenți sunt și cât de mult își permit să aibă opinii și să facă ce vor: fix deloc.
Addendum
Statul român a trimis două aeronave cu ajutoare umanitare către Armenia, probabil se puteau face mai multe, dar tot e ceva. Cum ziceam mai sus, nu s-a făcut mare tam tam pe tema asta.
Sunt mulți armeni celebri prin istoria României, de la Ioan Vodă cel Cumplit până la Corina Chiriac. Mă așteptam ca legăturile dintre cele două țări și interesul românilor să fie mai puternice sincer.
Prin social media văd că Varujan Pambuccian și Varujan Vosganian au scris despre subiectul acesta, chestie de înțeles având în vedere că sunt cei mai vizibili români de origine armeană în momentul de față. Puteți citi de exemplu aici despre frustrarea tăcerii UE pe tema asta.
O regiune complet abandonată:
Iar cei 120.000 de oameni care au fugit acum sunt printre ultimii rămași după ce anterior alți 280.000 fugiseră în perioada 1988 – 1993 când conflictul a izbucnit prima oară.
Si eu m-am lamurit pe deplin odata cu treaba asta ca valorile europene valoreaza fix cat o ceapa degerata. Cum i s-au trecut cu vederea lui Putin magariile pt gaz ani la randul, la fel s-a procedat si acum cu Alyiev, tot pt gaz. Aliyev, care e un fel de Ceausescu pe acolo, are neamurile bagate peste tot. Bine, poate si eu sunt exagerat sa am pretentii de la UE sa aiba vreo reactie la o agresiune impotriva crestinilor, cand liderii UE au alergie la asa ceva. Poate daca situatia era inversa exista o reactie, ca fata de musulmani clar au o simpatie la cum le-au deschis larg portile.
Si ar mai fi o lectie de tras de aici, una pe care am invatat-o de mult, dar a fost reconfirmata: in general e bine sa nu pui in fruntea statului slugoi tefelisti gen Pashinyan, care ajung la putere in strada, dupa proteste “spontane”. E practic repetarea filmului din Georgia cu Saakashvili si probabil lectia pe care o va invata in curand si Ucraina cu Zelensky (asta a castigat alegerile, dar modelul e acelasi). Am luat si noi o gura din ciorba asta, cu USR-ul format si adus la putere la fel, cu consecinte mai putin grave, ca nu s-a pus problema de integritate teritoriala, dar tot nefaste. Bine, acum gurile rele spun ca Pashinyan chiar si-ar fi dorit deznodamantul asta, ca sa rupa definitiv legaturile cu Rusia si sa treaca total de partea buna a fortei. E o teorie, dar cert e ca pt oamenii fugiti din case de teroarea azerilor nu conteaza prea tare.
Legat de Romania, pe langa faptul ca tocmai am semnat contract cu azerii pt gaz, cred ca omiti o realitate geopolitica mai importanta: raportat la granitele din jur, Artsakhul seamana destul de mult cu Tinutul Secuiesc. Se prea poate ca si in cazul in care nu am fi semnat contractul ala, reactia sa fi fost tot aceeasi. Nu spun ca e moral, pt mine ca si crestin mi s-a parut absolut mizerabila atat pozitia Romaniei, cat si a Europei, doar incerc sa inteleg macar logica din spatele ei. Simion nu a aratat prea mare empatie nici fata de refugiatii ucrainieni, din pacate.
E a nu stiu cata oara cand tragi concluzia aberanta ca daca BOR ar fi facut x chestie, ar fi fost apreciata de mai multa lume. Fals. Cred ca BOR a inteles ceea ce majoritatea crestinilor de pe la noi au priceput de mult: nu poti sa ii multumesti pe unii care te urasc din toti porii, indiferent cat ai incerca. N-are nicio importanta ce face bine BOR, progresistii de la noi ii vor uri cu spume oricum. Conteaza ca BOR, prin Mitropolia Basarabiei, pune umarul la cauza unionista mai mult decat orice politician de la noi sau de peste Prut? Si chiar functioneaza, vezi scrisoarea Mitropolitului Moldovei catre Kiril. Conteaza ca atunci cand intr-un final se va termina, Catedrala Manturii Neamului, va face o garla de bani din turism, si nu va castiga doar BOR din asta, ca aia care vin tot aici cheltuie banul? Nu conteaza si nu va conta. Cu oamenii intunecati de ura nu ai cum sa o dai la pace.
De acord la faza cu Simion, dar la BOR nu ma interesa ca vor sau nu sa multumeasca pe cineva. Interesul meu era in ce masura BOR are o pozitie proprie in privinta globalismului, UE si chestii similare sau daca pozitia lor de facto e de fapt pusa in plic pe biroul sefului de catre anumite baieti si institutii.
BOR nu trebuie sa incerce sa multumeasca pe nimeni, nu am o problema aici. Dar nu poti sa o arzi cu valori traditionale, morala crestina, UE e naspa, globalismul e naspa (multi cred asta in BOR) si apoi cand ti se serveste pe tava o chestie care confirma convingerile tale sa o ignori pur si simplu. Asa ceva nu are sens exceptand cazul in care pozitiile lor nu sunt ale lor de fapt sau poate pur si simplu isi iau parerile si stirile din media vestica si de la ideologii de acolo.
Si eu cred ca globalismul e naspa da’ la ora asta si daca vorbesti de asa ceva esti luat peste picior. Cam ca in pandemie cand daca aveai oarecare dubii sau reticente in privinta vaccinului nu erai scos din “conspirationist” si “sosocar”, chit ca toate asa-zisele conspiratii au fost confirmate direct din gura producatorilor (treaba cu miocardita, eficacitatea dubioasa, respingerea altor tratamente) sau ca in razboiul din Ucraina unde Orban urla de luni intregi ca Ucraina nu are cum sa castige, e injurat iar acum Vestul ii confirma spusele. Si mie mi se pare ca uneori BOR e cam “cuminte”. De exemplu acum nu mult timp citisem un articol LARICS cum ca romanii din Ucraina vor o biserica a lor sub obladuirea BOR in contextul in care acolo Zelensky a facut prapad cu bisericile. Asta ar fi trebuit pusa pe masa cand asta a venit la Bucuresti, insa BOR a mers pe burta. Cred ca e o intelegere intre BOR si statul roman de a nu interfera in sfera politica, probabil li s-a transmis ca treaba cu armenii e consumata, sa ajute refugiatii si aia e, ciocul mic ca ne trebuie gaz. Nu ca ar avea ceva de castigat din asta, ca turbatii de serviciu tot rusofili o sa ii faca iar alde CTP tot spume la gura vor scoate in directia lor.
BOR e institutie de stat in majoritatea privintelor, nu foarte diferita de Biserica Angliei. Nu e ceva neobisnuit si alte tari procedeaza la fel, dar in cazul lor Biserica are ceva mai multa libertate, cel putin la nivel de ce pot declara. In Romania in schimb BOR pare perfect aliniat cu “interesul national”.
Apropo de Ucraina, ce se intampla pe acolo zilele astea cu moartea lui Ceastiakov si felul in care Zelensky ii da afara toti adjunctii lui Zaluzhny miroase rau de tot a ruptura intre armata si politic, mai ales dupa declaratiile generalului. Tare mi-e ca ca ne trezim cu inca o lovitura de stat pe acolo iar pt stabilitatea din zona asa ceva ar fi de cosmar.
Romania e o tara foarte complicata si am vazut multi analisti straini spunand prostii pentru simplul motiv ca citeau siteuri despre Romania in limba engleza sau isi luau lumina de la anumite persoane. Imi imaginez ca si Ucraina e la fel de complicata ca Romania daca nu chiar mai rau din cauza razboiului. Avand in vedere ca nu stiu limba si nu pot citi chestii de la sursa imi dau seama ca nu pot avea pareri avizate despre ce se intampla acolo din pacate.
SUA si Europa au investit prea mult in Ucraina ca sa ii lase acum sa isi rupa gatul, deci ma astept ca indiferent ce s-ar intampla acolo prioritate sa fie stabilitatea tarii.
Oricum, ucrainienii ne fac un favor urias prin faptul ca se lupta cu rusii si ca au reusit sa ii tina departe de granitele noastre. Pentru Romania ar fi foarte dificil sa se trezeasca din nou cu Rusia la granita si mai rau la gurile Dunarii.