Aplicațiile de investiții sunt periculoase

image_pdfimage_print

Am văzut recent o știre în Financial Times despre un student care s-a sinucis crezând că a făcut o investiție proastă pe bursă. Pe scurt povestea e așa: tipul folosea o aplicație prin care poți investi sume mici de bani pe bursă.
Tipul a investit în ceva prin aplicație și i-a apărut un mesaj că ar fi pierdut în jur de 750.000 de dolari. S-a sinucis crezând că s-a băgat pe el și toată familia în datorii pe care nu le putea plăti.
În realitate însă contul său era pe plus cu 16.000 de dolari, dar din păcate nu a înțeles ce se întâmplase. Ceea ce făcuse el era să se joace cu investiții de tip options, chestie diferită de investiția în acțiuni. El nu a știut asta din păcate și s-a sinucis crezând că s-a ales cu un munte de datorii.
Vă recomand să citiți articolul din Financial Times, explică foarte bine riscurile la care se supun oamenii care se bagă în investit fără să aibă un minim de educație financiară.
Conform unui studiu făcut pe bursa din Brazilia foarte puțini dintre cei care folosesc aplicații de genul acesta (numiți ”day traders”) fac bani:

Așadar pe o perioadă de 300 de zile 97% din day traders au ieșit pe minus. Un studiu din Taiwan arată cam același lucru. Inclusiv cei care reglementează bursele din SUA (Security Exchange Commission – SEC) spun asta:

Unul dintre oamenii care acoperă subiectul ”burse” la Financial Times a scris mai multe despre problema asta și despre cum inclusiv traderii profesioniști de pe bursă nu sunt neapărat grozavi la făcut bani din treaba asta.
Una peste alta, ce încerc să spun e să nu vă bagați în chestii pe care nu le înțelegeți. Și să nu vă panicați dacă vă băgați totuși în ceva și vi se pare că ați făcut o prostie.
Apropo de imaginea de poza de cover, aplicația folosită de tânărul care s-a sinucis se numește ”Robin Hood” pentru că acesta fura de la cei bogați și dădea la săraci. E ironic însă cum aplicațiile de genul ăsta încurajează oameni să piardă o gălăgie de bani, mutând banii din buzunarele celor cu ceva posibilități în buzunarele celor cu foarte multe posibilități, care își permit profesioniști.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *