Anul 2019 pe blog – un rezumat

image_pdfimage_print

A venit finalul de an 2019 și m-am gândit că e vremea pentru bilanț și planuri pentru 2020 în materie de blog.

Ce mi-am propus pentru 2019

Poată părea un pic neobișnuit, dar pentru 2019 mi-am propus să am mai puțini cititori ca număr, dar acei oameni să citească mai multe articole de pe blog. De ce? Pentru că, așa cum am explicat de mai multe ori, eu nu am reclame pe blog. Ba mai mult nu monetizez blogul în nici un fel astfel că traficul mai mare pentru mine înseamnă și cheltuială mai mare.
În 2018 am avut un trafic neașteptat de mare ca urmare a mai multor articole care s-au viralizat. În general bloggerii își doresc articole virale și nu pot să spun că îmi displace să mă citească lumea. DAR am o problemă cu articolele care devin virale pe Facebook pentru că publicul de pe Facebook citește articolul, dă share și apoi a închis pagina de blog și nu mai revine niciodată.
În plus, din cauza algoritmului Facebook mă trezesc cu un număr foarte mare de oameni care vor să citească articolul în același timp. Blogul meu nu poate duce 1.000 de oameni care încearcă să acceseze articolul în același timp așa că traficul ăsta viral îmi pune siteul la pământ.
Și totuși nu de asta evit traficul de pe Facebook. Nu, nu nu…Evit traficul de pe Facebook dintr-un motiv cât se poate de valid: idioții utili, comentatorii plătiți de partide și oamenii care nu citesc.
Articolele care se viralizează tind să fie cele cu iz politic, motiv pentru care mă trezesc cu toți dubioșii că îmi comentează cele mai stupide chestii posibile la articole. Iar eu zău că nu am timp sau chef să le răspund.
Din cauza chestiilor de mai sus am luat decizia în octombrie 2018 de a diminua traficul venit de pe Facebook și de a mă concentra pe îmbunătățirea metricilor blogului care țin de timpul petrecut de un cititor pe blog, numărul de articole citite de el și așa mai departe. În același timp am scos din uz pagina de facebook a blogului și am eliminat butonul de share pe facebook de pe blog (în 2018) deși la final de 2019 am revenit asupra acestor decizii.

Mi-am îndeplinit obiectivele?


Eu aș zice că da:

 • Scăderea de trafic vine pe fondul reducerii traficului de pe Facebook cu cititori care nu reveneau pe blog.
 • Au fost cu 21% mai multe vizualizări ale articolelor publicate deși nr. de cititori a fost cu 15,8% mai mic.
 • Asta înseamnă că numărul de articole citite în medie a crescut de la 1,48 la 1,78 / user.
 • Timpul petrecut în medie pe blog a crescut și el de la 1:10 minute la 1:37 minute

Se poate și mai bine, sunt conștient, dar e un pas înainte pentru un blog al unei persoane care nu e influensăr sau vedetă.

Cele mai citite articole din 2019

Dacă tot suntem la capitolul trafic, iată și cele mai citite articole de pe blog din 2019:

Economice

 1. Viziunea USR pe fiscalitate e plină de greșeli elementare
 2. De ce firmele românești nu exportă mai mult
 3. Ar trebui să avem taxe pe băuturile cu zahăr?
 4. De ce nu fac mai mulți români shopping online?
 5. Ce trebuie să știi despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști

Politice

 1. Cea mai nasoală chestie la ancheta Rise despre Barna
 2. Cum va câștiga PSD iarăși alegerile
 3. De ce votează românii cu PSD în continuare
 4. Moțiunea a trecut, România iarăși a pierdut
 5. No comment: Liderul nostru preaiubit

Alte categorii

 1. Ce nu s-a văzut la votul Diasporei
 2. Ar trebui mutată Capitala României?
 3. O idee interesantă despre Trump
 4. Îi suntem datori cu toții Gretei Thunberg
 5. Cum poate Romania să revină la masa celor puternici

Evergreen

 1. De ce scutirea pentru IT-iști trebuie eliminată
 2. Eliminarea subvenției la căldură ar fi un lucru bun
 3. Coca Cola Exotic Mango și Coca Cola Peach (Piersici) – Review
 4. De ce magazinele online au taxă de ridicare din showroom
 5. Factfulness de Hans Rosling – Recenzie

Ce aș fi putut face mai bine în 2019

Facebook

Deși mi-am îndeplinit obiectivele pentru 2019, sunt lucruri pe care aș fi putut să le fac probabil mai bine. Am șters spre exemplu pagina de Facebook a blogului în octombrie 2018 și am stat departe de orice formă de promovare pe platforma asta cu excepția grupului de discuții. Deși nu îmi place Facebook ca platformă, acolo se află aproape toți cititorii din România așa că, fie că îmi place, fie că nu, va trebui să mă folosesc de această platformă pentru a atrage cititori noi. Va trebui, prin urmare, să îmi îmbunătățesc strategia de social media și să trec peste resentimentele pe care le am.

Viteza de reacție

O altă chestie pe care o puteam face mai bine e legată de temele abordate. Partea bună e că am scris mai puține articole politice în 2019 decât în 2018. Partea mai puțin bună e că scriu în continuare destul de multe postări ca răspuns la anumite evenimente care se petrec. Astfel de postări sunt reactive și, în astfel de situații, articolul trebuie să vină în cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului. Cum am un job de zi, nu prea am cum să scriu așa că au fost destul de multe situații în care am ieșit cu postarea pe blog la 3-4 zile distanță sau chiar o săptămână. Probabil ar trebui să încerc articole mai scurte și mai rapide.

Dependența de alte platforme

Am reușit să scad ponderea traficului venit de pe Facebook, dar a crescut ponderea traficului de pe motoarele de căutare:

Traficul direct și referall-urile au rămas aproximativ la aceleași valori (ca procente). Din păcate dependența asta de alte platforme vine la pachet cu fluctuații ale traficului în funcție de schimbări de algoritm. Spre exemplu, la un moment dat prin mai sau iunie, Google a avut o schimbare de algoritm care a dus la scăderea traficului venit de pe această platformă cu 2/3 din total.
De ce? Pentru că Google a decis că cea mai bună modalitate de a lupta împotriva fake news-ului e să favorizeze în algoritmul lor acele site-uri care au vechime mai mare. O parte din articolele mele cele mai căutate au dispărut de pe prima pagină a căutărilor google și au fost înlocuite de realitatea.net, stiripesurse, ziare.com și alte site-uri care practică spam pe orice subiect.

Ce îmi propun pentru 2020

 • Să îmbunătățesc statisticile de mai sus
 • Să public mai multe recenzii
 • Să diminuez dependența de platforme (google, facebook etc.) pentru trafic.
 • Să scriu mai multe articole care să nu fie dictate de evenimente recente.
 • Atunci când scriu articole legate de evenimente recente să fiu mai rapid în a posta ceva.
Spune și altora

2 Comments

 1. De acord, social media sucks!
  La cat mai multe postări interesante accesate direct din browser. Poate adaugi și o funcție de salvare PDF a posturilor că sa arhivez lucrurile interesante mai ușor ( cam o treime din articole)

  1. Am adaugat un buton “Versiune de printat” in partea de jos, dreapta, imediat dupa finalul articolului. Ar trebui sa genereaze o pagina doar cu corpul articolului, fara coloana din dreapta, header si alte chestii urate. Ar trebui sa arate mai curat daca vrei sa ii dai “print pdf”. Altfel tot ce gasesc in materie de transformat pagini in pdf scoate niste documente praf.
   Spune-mi daca e ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *