Antreprenorul român în perioada pandemiei

image_pdfimage_print

Am fost dezamăgit de multe ori de când a început pandemia asta, dar mărturisesc că una din chestiile care mă dezamăgește și mă râcâie destul de tare în continuare e atitudinea și comportamentul anumitor ”antreprenori” români. Folosesc cuvântul ”antreprenori” între ghilimele pentru că eu refuz să cred că genul ăsta de oameni sunt antreprenori adevărați.
Haideți să vă dau un exemplu:
Costi Rogozanu postează un screenshot pe o știre pe Facebook:

Scrisoarea deschisă la care se face referire acolo e de o cretinitate sinistră: pe de o parte ”antreprenorii” respectivi vor ca statul să le dea bani. De ce? Pentru că sunt antreprenori și au nevoie de ajutor. Pe de altă parte aceiași antreprenori vor să se dea afară angajați de la stat. De ce? Pentru că așa știu ei economie și au impresia că bugetarii nu consumă bunuri și servicii sau nu plătesc taxe.
Am văzut multe apeluri din astea, mă enervez, îmi trece apoi. Iar Costi Rogozanu e om de stânga, deci postează des chestii din astea. Eram gata să trec mai departe, dar mi-a sărit în ochi comentariul imediat de sub postare:

Dl. Stanca nu prea știe că TVR funcționează pe principii diferite față de ProTV: alte obligații, alte surse de finanțare, alt profil de televiziune. Trecând peste asta, cel mai prost lucru pe care îl poți face într-o criză ca stat e să dai oameni afară:

Acum faza e în felul următor: nu îmi place să îmi pierd vremea cu certuri pe internet. Poate credeți că e inutil să te cerți cu oameni pe care nu îi cunoști. Dar eu cred că astfel de comentarii sunt necesare pentru că altfel genul ăsta de opinii rămân necombătute și repetate suficient devin adevăr pentru unii. Fac asta de vreo 2-3 pe lună maxim și știu în principiu cum decurg chestiile astea. Și nici nu aș fi scris despre subiect, dar cazul de față a fost unul de manual pentru atitudinea ”antreprenorului” român.

Faza cu ”tăierea cheltuielilor bugetare în perioada de criză adâncește criza și mai tare” se învață la ASE în anul 1. Dacă e ceva important din macroeconomie cu care ar trebui să rămâi după (minim) 3 ani de ASE asta ar fi. Și e normal, statul e un jucător masiv în economie iar bugetarii plătesc impozite și consumă bunuri și servicii. Tăierea a 25% din salariile bugetarilor în 2009-2010 a dus la o scădere puternică și a consumului în mediul privat.

Asta e una dintre mutările clasice într-o discuție / ceartă online: oamenii fără idei aruncă pe masă CV-ul lor fabulos. Pentru că se știe că în România hârtia e importantă. Ca să înțelegeți, Dragoș Stanca mi-a zis că el are dreptate pentru că e partener în firme și ceva manele din astea, nu neapărat pentru că are vreun argument cu care să își apere opinia. Ce nu înțeleg însă oamenii ăștia e că și eu am un CV cu care nu îmi e rușine:

Chestia asta e ca faza aia din Crocodile Dundee:

Nu o să mă vedeți că îmi dau cu părerea pe internet despre justiție sau dacă virusul Covid 19 a fost creat în laborator. Nu mă pricep la așa ceva. Dar am vreo 9 ani și jumătate de muncă pe partea de consultantă pe taxe, un master pe macroeconomie și o licență la ASE. Haideți să spunem că la economie mă pricep mai bine decât românul obișnuit.
Dar îmi e așa silă de genul de oamenii care îți flutură diplome și realizări de carton. Nu au argumente, hop cu CV-ul și ”bă băiatule tu știi ce realizări am eu?”. Și apoi când văd că nu le iese treaba cu ”realizările” o dau cotită, că de fapt nu au zis asta, că de fapt autorul a vrut să zică altceva și alte manele.

De ce spuneam că e ”antreprenor” tipic?

Acum trebuie să vă explic și de ce m-am enervat. Dragoș Stanca se autoproclamă antreprenor, partener sau ceva în sensul ăsta pentru că e acționar la o agenție care face chestii prin online. Și care agenție se pare că nu are probleme să lucreze cu site-uri care fură conținut online de pe unde apucă. Puteți să mai citiți la Vali Petcu pe blog despre el (aici, aici). Și ca să nu ziceți că sunt rău aiurea, iată ce zicea Dragoș Stanca într-un interviu (sursă):

Ma refer, aici, la masurabilitate. Daca va continua tendinta “platesc doar ce livrezi!” nu e ok. E o prostie. E ca si cum s-ar plati la ProTV doar in functie de numarul de oameni care suna la un anumit numar de telefon, dupa difuzarea unei reclame Vodafone. Si doar daca cei care suna comanda un telefon si, mai mult, il si platesc. 

Așadar Dragoș Stanca e un antreprenor care spune că a plăti doar ce se livrează nu e ok în online. Are rost să mai spun că omul compară reclama la TV cu reclama în online? Ce se așteaptă, să dea lumea click pe televizor în timp ce rulează Românii au talent? Dar în online, dacă o reclamă nu generează click-uri care duc la cumpărături atunci reclama aia e cam degeaba acolo. Cele două nu suferă comparație.
Mărturisesc însă că ăsta e primul și singurul ”antreprenor” care spune că ”plătesc doar ce livrezi” nu e ok.
Dar știți care e partea cea mai mișto în toată povestea ? Ei bine, chestia asta (sursă):

​BRAT (Biroul Roman de Audit Transmedia) cere sprijin autoritatilor pentru presa scrisa si online in contextul crizei coronavirusului, care are un impact negativ major asupra industriei. Masurile stabilite de autoritati pentru stoparea epidemiei de COVID19 duc la o scadere cu peste 50% a veniturilor din publicitate si cu peste 90% a celor din vanzarea si distributia la chioscurile de ziare. “Fără sprijinul imediat al autorităților, o mare parte dintre companiile care activează în acest domeniu își vor înceta activitatea, punând astfel în pericol informarea obiectivă și corectă a publicului”, se arata in comunicat.

Pe scurt: presa din România s-a dus să ceară bani guvernului, că dă faliment și ei nu ar trebui să dea faliment. E ok dacă o brutărie dă faliment, dar nu e ok dacă niște publicații online o fac. Știți cine e președintele BRAT, care s-a dus la guvern să ceară bani? Nimeni altul decât Dragoș Stanca!

Apropo, Antena 3 e membră BRAT, la fel și Ziarul Lumina al Patriarhiei sau grupul Adevărul, cei care făceau presă quality cu articole despre Arsenie Boca (au 389 de articole despre Arsenie Boca pe siteul lor). Ca să nu mai zic de Playtech acuzați că fură conținut în draci (aici, aici sau aici,) sau alte minuni ale internetului.
Dar na…ăsta e capitalismul românesc, unde o industrie care fură conținut de la ziare străine fără să dea măcar un link, are nevoie de susținere de la stat. Aceiași presă care a uitat de atentatul ăla din Germania unde a murit un român, presa care încă îl ia în serios pe omul care împăturea bancnota de 1 dolar ca să arate Illuminatii și se întreba dacă ar trebui ca românii să își lase copiii să facă oameni de zăpadă, presa care prelua meme-uri crezând că sunt știri sau punea o știre cu mustața lui Dragnea în categoria ”anchete” sau ne spunea despre chiștoacele lui Dragnea. Aceiași presă care e incapabilă să angajeze niște oameni care înțeleg principii de bază ale statisticii sau care nu scriu tot articolul în titlu.
Cam așa stă treaba cu domnul antreprenor Dragoș Stanca: nu îi convine că TVR primește bani de la stat, dar nu are nici un fel de problemă să militeze pentru a primi bani de la stat pentru organizația pe care o conduce.
Din păcate nu e singurul caz, am văzut destule alte situații de genul ăsta: oameni care vor ca statul să își reducă din cheltuieli, dar care nu au nici un fel de problemă să ceară bani de la stat în același timp.
Vom ieși din pandemia asta cu sute de site-uri de știri care ridică în slăvi performanța guvernului care le-a dat bani. Stați liniștiți, cele două evenimente nu au legătură unul cu altul.

 

Spune și altora

13 Comments

  1. Problema antreprenoriatului in romania e irelevanta. Avem o populatie majoritar cu aversiune la risc si un stat care incurajaza asta.
    Avem exemplul “programului” startup nation. O mare cretinatate precum prima casa, rabla si alte socialisme gandite pentru sifonare de bani.
    Tocmai pentru ca romanii nu au spirit antreprenorial au acceptat asa usor minciuna cu starea de “urgenta”. Imi e greu sa ma decid daca proclamarea starii de urgenta a fost mai mult rea vointa sau mai mult lasitate. Sau poate amandoua. Din pacate ne-am intors economic undeva in vremea lui vacaroiu.

    1. Sunt destui antreprenori pe bune in Romania, oameni care muncesc 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Riscul asumat de antreprenori in Romania e mai mare decat cei din UK sau alte tari cu ala calda. Problema mie mi se pare ca e felul in care anumiti antreprenori trateaza statul. Pt ei statul e pusculita cu bani si motivul pt care businessul lor merge bine. Sunt firme care scoase de pe filiera banului public mor pt ca nu pot concura in economia privata.
      Iar presa din Romania din pacate e un exemplu in sensul asta. De ce dau romanii 9 lei pe o cafea in fiecare zi, dar nu dau 30 – 50 de lei pe un abonament lunar? Pt ca nu li se pare o idee buna sa plateasca suma asta pe niste informatie tradusa din ziare straine sau pe articole care repeta obsesiv “PSD/ PNL, / USR e rau, de aia e naspa in tara”.
      Si da, ai dreptate, startup nation a fost atat de bun ca program incat se vindeau firmele care castigasera contracte pe olx https://www.google.com/amp/s/economie101.ro/cum-stii-ca-un-program-guvernamental-e-un-succes/amp/
      As vrea sa dispara mentalitatea asta ca statul e ineficient si corupt doar cand da bani altora, nu mie. Mie mi se cuvin banii aia…

      1. Riscul e mare pentru ca in romania statul e impotriva antreprenorului.
        Cunosc vreo trei persoane care au preferat sa isi faca firma in ungaria la iliberali. Pur si simplu au simtit ca acolo e mai mare libertatea economica. Si mai ramane bineinteles varianta offshore. De la un anumit rulaj financiar ramane cea mai buna varianta

        1. Asta cu firma pe afara ajuta daca vrei sa faci popririle mai dificile. Altfel nu prea, pentru ca teoretic ar trebui sa platesti cam aceleasi taxe in Romania (daca e sa faci totul legal). Iar Unguria are oricum taxe mai mari decat Romania.

  2. Salut Daniel,
    e putin off-topic, dar crezi ca ai putea sa faci o analiză asupra unui astfel de articol?
    https://www.capital.ro/statul-face-economii-in-plina-criza-sanitara-citu-am-reusit-imposibilul.html
    Stiu ca nu ai putea sa te iei după fiecare articulatie din presa, dar daca il consideri relevant pentru genul de informatii economice care sunt livrate populatiei, poate ii gasesti loc pe blogul tau…
    O zi faină!

    1. Salut, da, aveam pe lista declaratia aia oricum. Singura problema care poate aparea e sa nu gasesc informatiile necesare.
      Ca idee, ce zice Citu acolo e ceva de genul “am economisit bani, din dobanda mai mica”. Ce nu spune e cat s-a imprumutat. Una e sa te imprumuti 100 de lei la dobanda de 4.5%, alta e sa te imprumuti 500 de lei la 3.5%. Citu compara 4.5% cu 3.5% si zice ca a economisit bani.

  3. Cine e Dragos Stanca? E intrebare foarte ingenua, am vazut ca e mereu prezent in cercurile astea de influensari de care ma feresc cat de mult pot si are mereu o parere avizata de un roi de urmaritori. Inteleg din articol cine e, dar cu ce e mai relevanta parerea lui despre lucruri decat a lui, habar n-am, Stefan Banica Jr.?

    1. Pai diferenta ar fi ca Stefan Banica Jr. nu a mers la Guvern cerand bani pentru artisti. Si probabil faptul ca Banica nu se considera antreprenor, desi probabil e. Dar cam pe acolo se opresc diferentele.
      Problema nu e la competenta ci la relevanta, cum zici si tu, multa lume se uita in gura lui dupa opinii desi recunoaste ca a facut ASE-ul degeaba (vorbele lui, nu ale mele).

      1. Pai da, si de cand si de ce e relevant Dragos Stanca? Nu stiu, imi tot pun intrebarea asta de o vreme, parca s-a creat asa o elita a facebookului daca vrei, formata din diversi influensari, dar daca ii iei la bani marunti nu “tin apa”. Acum 10 ani de exemplu, Mindruta era un fel de Bula al presei, nimeni nu il lua in serios nici macar ca prezentator, daramite ca jurnalist. Si totusi, azi lumea pleaca urechea la el, il sharuieste, ma minunez cand vad cati oameni pe care ii credeam seriosi il urmaresc si ii asculta opiniile. Putem prelungi treaba asta si la Prelipceanu, Guran si altii, dar ideea ramane. Ok, cam toti astia de care vorbesc, presupun ca si Stanca, au stiut sa se lipeasca mereu de toate “cauzele bune”, hashtagrezist, jospsd, muiebor, chestii de astea, probabil ajuta mult, dar nu mi se pare destul sa ii propage in pozitiile astea de mafalda. Impresia mea e ca cineva ii impinge inainte pe pozitiile astea de formatori de opinie, cineva care le sopteste si ce pareri corecte trebuie sa aiba si sa propage.
        Na ca m-a mancat undeva sa intru acum pe pagina lui Mindruta si ultimul status apreciat e ca Orban, cu toate defectele lui, e de laudat ca ca nu e psd si sigur ar fi fost mai rau cu aia in perioada asta. Fix ce ziceam. Da un pupic si inspre Tataru desi daca Streinu-Cercel a fost dat afara pt declaratia aia, sanchi, Tataru trebuia sa isi depuna demisia deodata cu el.

        1. Eu as putea avea traficul pe blog de 5-10 ori mai mare decat in prezent daca as fi in asentiment cu bula. E ridicol de usor sa iti faci followeri cand ii soptesti omului fix ce vrea sa auda. Daca zici pe invers ti se umple frigiderul (si am carne de la toate partidele politice, desi portia primita de la USR e cea mai mare pana acum).
          Legat de laudele aduse PNL…vorba maestrului Dinica:
          https://www.youtube.com/watch?v=0vVpsJnbq3A

  4. O/T
    Curtea Constitutionala a Germaniei a decis ca politica monetara a ECB incalca Consitutia Germaniei. Mai mult, decizia intra in contradictie si cu o hotarare a Curtii Europene de Justiei care validase juridic politica ECB.
    Decizia CCG nu are efecte directe asupra ECB, aceasta din urma neffind o institutie germana si nu se supune prevederilor legislatiei germane, dar impune obligatii guvernului german, parlamentului si Bancii Federale.
    https://www.ft.com/content/07f19a1b-7494-439d-9765-7fd7ddf09860?fbclid=IwAR2oVoUUG-ujPXSMEx-SIV391nACADjdYHbXsIJsea47t-wQuMN28pdLV2U
    https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ezb-anleihenkaeufe-verstossen-gegen-grundrechte-16754885.html

    1. Am vazut stirea, dar e destul de complicat ce se intampla acolo. E o interpretare destul de dubioasa si fortata a legii (spun multi juristi). Nici nu e clar care e concluzia curtii si efectul ei (in ciuda a ce zic unii). Practic niste judecatori fara studii economice si-au dat cu parerea pe niste chestii pe care nu le prea intelegeau.
      Astept si eu sa vad ce se va intampla in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: