Angajatorii români nu vor să recunoască problema

image_pdfimage_print

Mi se pare halucinantă atitudinea angajatorilor români în momentul ăsta: pe fondul unui deficit mare de forță de muncă ei vor să scadă salariile! Un exemplu (Via Digi24):

În evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistrate 30.660 locuri de muncă vacanțe, în prezent. Astfel, angajatorii apelează la muncitori din state asiatice. […]  Problema este că legislația din România cere ca un angajat străin să fie plătit cu cel puțin salariul mediu pe economie chiar și pentru muncitori necalificaţi. Înseamnă peste 2.600 de lei net. Și se întâmplă acest lucru chiar dacă munca pe care acea persoană o prestează este plătită în cazul unui român cu salariul minim pe economie.

Deci situația arată cam așa:

 1. Românii pleacă să muncească în străinătate pe bani mai mulți și condiții mai bune.
 2. Pentru că românii pleacă în străinătate angajatorii români nu prea mai găsesc oameni calificați la salarii mici
 3. Angajatorii nu vor să îmbunătățească viața salariaților români sau să crească salariile DAR
 4. Aceiași angajatorii români sunt dispuși să plătească salariul mediu pe economie (2,600 RON net) unor muncitori din Asia
 5. Tot acei angajatori români ar vrea să nu mai plătească salariul mediu pe economie pentru muncitori din Asia. În același timp nici nu vor să plătească angajații români la salariul ăsta.

Care e logica aici? Ești dispus să dai salariul mediu acum unor muncitori care nu știu română, dar nu vrei să dai aceiași bani unor români. Ba mai mult, ai vrea să nu dai banii ăștia nici muncitorilor asiatici dacă se poate.

Problema politică a muncitorilor străini

A fost ditamai furtuna mediatică pe tema acceptării unui număr infim de refugiați pe motiv că sunt musulmani. Ei bine, șoc și groază, Asia de Sud Est e regiunea de pe glob cu cel mai mare număr de musulmani! Pe mine și pe mulți români nu îi deranjează, dar o mare parte din România conservatoare va fi deranjată de treaba asta! Spuneam acum câteva săptămâni:

măsura asta e o bombă cu ceas pentru că din punct de vedere politic va afecta disproporționat de mult discursul public. În momentul de față nr. de muncitori străini necalificați e unul mic. Dar dacă nr. lor va crește vor apărea și în România discuțiile din Spania, Italia sau Marea Britanie: vor veni vietnamezii să ne ia locurile de muncă! Nu e nevoie să fie mulți muncitori străini, nu e nici măcar nevoie să ia efectiv locuri de muncă ale Românilor, e suficient să fie vizibili pe stradă și extremiștii din România îi vor folosi ca armă politică! Românilor le e frică de homosexuali deși majoritatea nu au văzut vreodată unul în carne și oase! Aceiași români s-au opus vehement refugiaților musulmani din Siria deși niciun refugiat nu își dorea să vină în România. Vă dați seama cum vor reacționa românii dacă vor vedea des muncitori asiatici în construcții? Nimeni, dar absolut nimeni nu s-a plâns de doctori români în Spania, Italia, Germania, Franța sau Marea Britanie! Dar toți se plâng de muncitorii pe șantier români, bulgari sau polonezi! A atrage forță de muncă străină necalificată în România e o bombă cu ceas care riscă să se detoneze în câțiva ani de zile! Și îmi e teamă că românii nu sunt atât de pașnici ca vest-europenii și s-ar putea să iasă urât la noi.

Problema economică a muncitorilor străini

Trecând peste asta însă, mai e o altă problemă: evaziunea fiscală! În sensul ăstă explicam în aceeși postare de acum câteva săptămâni că acea prevedere cu salariul mediu pe economie are logică, motivele introducerii ei fiind:

Există un motiv oficial și unul neoficial.

 • Motivul oficial: se dorește evitarea situaților în care sunt aduși în România muncitori din afara UE cu calificări reduse.
 • Motivul neoficial: Munca la negru!

În România s-a practicat și încă se mai practică munca la negru masiv. Doar că lucrurile nu sunt chiar așa cum le vede lumea, ”la negru” nu e chiar descrierea corectă a fenomenului. O descriere mai exactă ar fi ”muncă la gri”: angajatorii plătesc de multe ori angajați cu minimul pe economie pe cartea de muncă și diferența ”în plic”. Salariul minim pe economie e declarat către autorități și se plătesc taxe pe el. În schimb banii din plic rămân neimpozitați. Fenomenul e atât de răspândit încât undeva între 25% – 50% dintre salariații din România lucrează pe minimul pe economie, adică între 1,3 milioane și 2,4 milioane salariați, adică 1.162 RON.

Acei muncitori străini vor ajunge să devină o mare problemă pentru România și nu din vina lor ci din cauza statului român și a angajatorilor care practică evaziunea fiscală. Iar angajatorii români au o problemă și mai mare: mulți dintre ei există doar pentru că plătesc salarii de rahat, nu pentru că ar vinde bunuri sau servicii de calitate.

Spune și altora

4 Comments

 1. Pe angajatorii romani i-a intrebat cineva de ce aduc muncitori straini? Parca era un articol unde un angajator zicea ca pe termen lung e mai ieftin pentru ca muncitorul strain are mai putine oportunitati sa plece la alt job si asa nu trebuie sa piarda timp si resurse sa invete pe cineva o data la 3 luni.

  1. Au fost multe cazuri in care angajatorul roman a luat pasapoartele muncitorilor straini. In cazul asta da, angajatul nu pleaca pe alt job. Pe de alta parte mi se pare ciudat sa aud ca e mai usor sa faci training unui angajat asiatic decat unui angajat roman. Odata pentru ca sunt diferenta culturale intre ei si, mai important, sunt bariere de limba. Filipinezul necalificat stie o engleza stricata. Romanul antreprenor care vrea filipinezi necalificati stie si el tot engleza stricata. Cat de bine se vor intelege romanii cu filipinezii intr-o engleza proasta? Cat de usor e sa ii inveti chestii intr-o engleza stricata?
   Treaba asta cu economisitul de resurse pentru a-l invata chestii nu prea tine daca ai in vedere toti factorii astia.
   Motivul nr. 1 pentru care vor angajati asiatici e ca sunt sanse mai mici ca ei sa se duce la ITM sa ii dea in gat pentru munca la negru sau sa plece de la ei fara pasaport.

 2. Avand in vedere nivelul de coruptie din Romania ma indoiesc ca problema e ca lumea le face plangere la ITM.

  1. E si asta o problema, pentru ca orice plangere trebuie solutionata intr-un fel sau altul. Ori daca se ignora sau se face vreo magarie si afla presa sau DNA cineva merge la inchisoare. Au fost cazuri de genul asta in mai multe judete in ultimii ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *