De ce nu e ANAF-ul performant: pentru că nu are cine colecta taxele

image_pdfimage_print

România e o țară de ipocriți. Și poți să îți dai seama cel mai bine de treaba asta atunci când vine vorba despre atitudinea oamenilor față de ANAF.
În mod constant oamenii se plâng de evaziune, de furturi, de corupție și așa mai departe. Când vine vorba însă de plata impozitelor și a taxelor aceiași români brusc nu ar vrea să plătească nimic. Ba mai mult, ajung să conteste acțiunile ANAF.
A fost ditamai scandalul când ANAF a început să verifice dacă covrigăriile emit bon fiscal. A mai fost scandal și indignare apoi când ANAF a verificat comercianții de pe litoral.
Cumva am vrea ca ANAF să colecteze taxe și impozite, dar nu de la noi, sau de la covrigăria de la colț sau de la terasa noastră preferată din Vamă.

Problema României cu taxele

Acum câteva săptămâni Comisia Europeană publicase un raport în care arăta că în 2016 evaziunea pe partea de TVA crescuse. România se afla, conform raportului, pe locul 1 în Uniunea Europeană la acest capitol.
În același timp ANAF numără 106 turiști / zi în Vama Veche în vârf de sezon estival confrom ZF.
Nu trebuie sa ai diplomă în fizică cuantică pentru a înțelege problema aici. Ar trebui ca ANAF să facă mai multe controale. Ar trebui să verifice pe cei din Vamă, pe cei mari care fac evaziune și așa mai departe.

Teodorovici rezolvă

Ei bine actualul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici e atât de preocupat de colectarea de taxe și impozite încât a decis să elimine vreo 3.000 de posturi de la ANAF (via News.ro):

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţă că peste 4.000 de posturi atât nebugetate, cât şi bugetate din ministere vor fi tăiate, cele mai multe la ANAF, şi că vor dispărea şi unele funcţii de conducere. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, vor fi desfiinţate 4.143 de posturi din 21 de ministere, din care peste 3.000 de la Fisc. Actul normativ stabileşte numărul maxim de posturi pentru 21 de ministere, precizându-se însă că acestea nu includ demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

Într-o perioadă în care e clar pentru toată lumea că ANAF nu are resursele necesare pentru a face față evaziunii Eugen Teodorovici decide să taie 3.000 de posturi din organigramă.
Care e logica aici?
Păi nu știu, sincer. Dar nu pot să nu remarc faptul că inclusiv Teodorovici a avut o datorie de vreo 73.000 RON către ANAF care a dispărut subit (via Adevărul):

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, datora ANAF, în 2016, peste peste 73.000 de lei, restanţă pe care a şi recunoscut-o atunci, spunând că o va plăti când va putea. Pe site-ul data.gov.ro, lista nu mai poate fi accesată, afişându-se mesajul „404 Not Found”. 

Problemele ANAF-ului

Cea mai mare problemă a ANAF-ului e lipsa de resurse, de orice fel.
ANAF efectiv nu are resursele IT necesare pentru lumea în care trăiește. A avut o linie de finanțare deschisă cu Banca Mondială pentru un program de modernizare. Dar în cel mai pur stil românesc nu a fost capabilă să ia banii de la Banca Mondială. Iată ce zicea unul din șefii ANAF (via Hotnews):

„Conducerea ANAF a constatat ca din anii 2012 – 2013 au incetat investitiile importante in infrastructura (hardware, software, infrastructura fizica suport), in pofida recomandarilor ferme din Acordul de Imprumut dintre Romania si BIRD (Legea 212/2013) destinat Proiectului de Modernizare a Administratiei Fiscale.”
Potrivit acestui Proiect, Romania s-a angajat la momentul imprumutului ca va asigura continuitatea functionarii in bune conditii a sistemului informatic existent, pana la achizitionarea unui nou sistem informatic de administrare a veniturilor (RMS Cots). Precizam ca, in acest moment, nu exista la nivelul ANAF niciun contract in derulare pentru intretinerea infrastructurii hardware, software si de comunicatii.

Și încă una din aceeași sursă:

Presedintele ANAF constata ca în ultimii ani, banii alocati institutiei in scopul investitiilor IT nu au fost utilizati decat intr-o proportie inadmisibil de scazuta.

De remarcat cât de neutre sunt afirmațiile. Se știe de exemplu cine au fost șefi ANAF cu nume și prenume. Și cu toate astea nimeni nu pare să fie de vină pentru greșelile din trecut. Iar despre problemele ANAF-ului cu tehnologia am mai scris într-un alt articol și concluziile de atunci rămân aplicabile și acum.
Dar nici când vine vorba de resursele umane lucrurile nu sunt grozave.
Scriam de exemplu acum ceva vreme cum ANAF s-a dus să se consulte cu contabili în loc să se consulte cu consultanți fiscali legat de aplicarea sistemului TVA defalcat. De ce e relevantă chestia asta? Pentru că un consultant fiscal știe taxe, un contabil știe contabilitate. TVA-ul e o chestie fiscală, nu contabilă. Dar detaliul ăsta a scăpat vice-președintelui ANAF de atunci.

Concluzii

Nimănui în țara asta nu pare să îi pese de ANAF. Sunt probleme cu:

  • colectarea taxelor,
  • recuperarea banilor din cazurile de corupție
  • nedeclararea veniturilor de la marii evazioniști la covrigării
  • lipsa tehnologiei
  • lipsa resurselor umane
  • conducere deficitară a ANAF

Și cu toate astea nimeni nu scoate un sunet când se taie 3.000 de posturi de la ANAF. Ați văzut vreun influencer sau jurnalist sau altceva deranjat de treaba asta? Nu, pentru că vrem taxe colectate de la alții, nu de la noi.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *