Donald Trump, președintele SUA a reușit zilele trecute să facă pipi pe cateva decenii de eforturi diplomatice de pace în Orient atunci când a declarat că recunoaște Ierusalimul ca și capitala a Israelului.
În cazul în care nu știți ce s-a întâmplat:
Israelul a fost creat ca și stat după al doilea război mondial pentru ca evreii izgoniți și persecutați din Europa să aibă un loc unde să fie la ei acasă. Locația a fost bineînțeles Palestina, regiune istorică locuită preponderent de persoane de religie musulmană.
Statul Israel nu includea inițial Ierusalimul ca făcând parte din Israel ci oferea orașului un statut mai de grabă ”internațional”. Israelul nu s-a mulțumit însă cu asta și a ocupat gradual întreaga zonă, inclusiv orașul.
Statele arabe din zona Orientului Apropiat s-au opus ocupării Ierusalimului pentru că acest oraș este sfânt nu doar pentru evrei și creștini ci și pentru musulmani.
Israel a declarat Ierusalimul ca fiind capitala sa și a mutat structurile de conducere ale statului acolo. Totuși, majoritatea țărilor nu recunosc Ierusalimul ca și capitală, motiv pentru care ambasadele sunt situate în Tel Aviv, capitala recunoscută, nu în Ierusalim.
Subiectul ocupării Ierusalimul și declarării sale ca și capitală e unul spinos pentru toată lumea și reprezintă unul din impedimentele în negocierea unei păci durabile în zonă.
Ce a făcut Trump?
A zis: Eu, Donald Trump, președinte al SUA recunosc Ierusalimul ca și capitală a Israelului.
Majoritatea diplomaților americani sunt conștienți că asta e o greșeală pentru că ar închide orice modalitate de a negocia pacea în zonă. Tocmai de aceea mulți dintre ei sunt împotriva deciziei.
Pe de altă parte și declarația lui Trump e oarecum ambiguă și nu exclude posibilitatea de a considera Ierusalimul ca și capitală a Israelului, dar și capitală a unui viitor stat Palestinian.
Dacă vreți să citiți mai multe pe subiectul acesta vă recomand New York Times și Foreign Policy
Chestia interesantă e însă următoarea: Trump e cam singur în ceea ce face iar asta se vede inclusiv la nivelul ambasadei SUA dintr-o țară mică precum România. Iată mesajul lor legat de Ierusalim:
Mesajul e sec și, mai interesant, delimitează SUA de Trump: ”Președintele Trump a recunoscut oficial Ierusalimul …” zice comunicatul, nu ”SUA, prin președintele Trump, au recunoscut Ierusalimul…”. Și în cazul în care credeți că asta e o scăpare…credeți-mă, nu e!
Mesajele și textele publicate sunt analizate și întoarse pe toate părțile înainte de a fi publicate.
Și încă o chestie care, zic eu, susține ideea mea: conform legislației americane sunt două tipuri de ambasadori:
- Ambasadorul numit politic – adică un om care, atunci când se schimbă administrația (adică președintele SUA) poate fi înlocuit și
- Ambasadorul ca și diplomat de carieră – adică o persoană al cărui post nu ține de culoarea politică din Biroul Oval.
Și, așa cum probabil vă imaginați ambasadorul SUA din prezent e diplomat de carieră, fiind numit ambasador în Romania în 2015, sub administrația Obama, după ce în prealabil activase ca ambasador în Timorul de Est.