Pro TV și ajutoarele de stat: follow up

image_pdfimage_print

Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar acum ceva vreme scriam că Pro TV vrea ajutor de stat. Explicam atunci care e treaba cu ajutoarele de stat în industria de cinema românească:

Există un raționament în spatele ajutorului de stat dat pentru a crea filme. În România acest raționament e că publicul e incult și / sau sărac așa că filmele de calitate nu se pot finanța doar din biletele vândute la cinema. Și se dau exemple filme care câștigă premii internaționale, dar nu au priză la publicul larg.
Cu toatea astea mie mi se pare că multe dintre filmele finanțate cu bani de la buget sunt jenant de proaste.
De exemplu unul din cele mai proaste filme românești ale ultimilor 20 de ani a fost finanțat de stat. Dacă sunteți curioși care e acel film, ei bine el se numește ”Păcală se întoarce” și conform Wikipedia a luat bani de la stat. Cinemagia ne spune că un număr extraordinar de 8.092 de oameni l-au văzut. Un youtuber de 13 ani care linge cactuși are mai mulți oameni care se uită la decât 100 de filme din astea.
Pe de altă parte ”Două lozuri”, unul din filmele cu cea mai mare priză la public din ultimii ani (134.421 spectatori conform Cinemagia) a fost refuzat de CNC pentru finanțare.
Dar locurile de muncă pentru anumiți actori și regizori sunt bune așa că statul aruncă cu bani în filme cu succes foarte foarte scăzut. Dacă mai prinde câte unul vreun urs de argint de picior, cu atât mai bine.
Un alt argument e că în lipsa subvențiilor industria românească de film ar da faliment.

Ziceam atunci că serialul pentru care se cerea subvenție (Las Fierbinți) era lider de piață pe segmentul lui și avea audiență uriașă. Prin urmare nu prea avea sens să i se acorde un ajutor de stat având în vedere că e deja profitabil. Și se pare că Las Fierbinți nu a primit ajutorul de stat până la urmă. Probabil glumele lui Bobonete nu intră în categorie ”cultură”. Glumesc, Comisia Europeană a stabilit că astfel de ajutoare nu se dau filmelor care ar fi realizate și fără ajutor de stat.

Pro TV nu se lasă

Așa că mai încearcă odată să ia ajutoare de stat (via Profit):

Pro TV cere din nou ajutor de stat, echivalent a circa 1 milion de euro, pentru un serial TV, de această dată pentru lungmetrajul Vlad – sezoanele toamnă și iarnă 2019

Hai să trecem peste faptul că persoana care a scris fraza de mai sus nu înțelege că un serial nu e un lung metraj. Chiar sunt curios care e logica Pro TV în privința acestor ajutoare de stat, alta decât ”sunt bani gratis”? E vreun element cultural pe acolo? Cum ajută filmul ăsta România sau industria de cinema de trebuie finanțat din bani publici?

Ironia situației

Am zis asta și în articolul trecut, dar trebuie să o mai zic și acum: cum se împacă treaba asta cu luatul de ajutoare de stat cu retorica extrem de agresivă a Pro TV împotriva ajutoarelor sociale acordate săracilor?
Exemplele de data trecută:

Nu știu câți dintre voi ați observat, dar Pro TV și site-ul lor stirileprotv.ro au o retorică foarte agresivă la adresa oamenilor care primesc ajutoare de la stat. Ba sunt ”săracii bogați”, ba aflăm că asistații sociali au ”adevărate palate”, vedem ce scandal face un asistat social, cum săracii agricultori rămân cu recolta pe câmp pentru că asistații sociali nu vor să muncească sau ni se prezintă un asistat social cu mașină de lux și palat.

Credeți că se vor opri din a arăta cu degetul săracii care primesc câteva sute de lei pe lună pentru că ei primesc milioane de lei ca ajutor?

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *