Adevăratul motiv pentru care crește ROBOR

image_pdfimage_print

Update 2: Florin Cîțu, fost trezorerier ING și actual parlamentar PNL zice același lucru ca și mine. Probabil și el e PSD-ist…


Update 1: Ca să vezi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu zice același lucru ca mine:

Au fost mai multi factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus si anterior ca cresterea dobanzilor este inevitabila.

și

 Am mai spus-o: cresterea dobanzilor este inevitabila.

plus

Roborul a fost foarte scazut o buna perioada de vreme si a creat o dependenta de ROBOR. Iar pamenii politici sunt mai sensibili la sensibilitatile oamenilor


Mă uimește cât de mulți specialiști în finanțe sunt în țara asta. Subiectul ROBOR a devenit practic peste noapte o chestie de importanță națională, că deh… tot românul are și el o rată la bancă. Din câte am observat eu, sunt două tabere care se confruntă pe subiectul acesta:

  1. Cei din PSD care spun că e vina BNR că ROBOR s-a dus în sus
  2. Cei anti-PSD care spun că e doar vina PSD că a crescut ROBOR.

Ei bine, și unii și alții bat câmpii, pentru că ROBOR urma să crească cu sau fără ”ajutor” de la PSD și mai toată lumea știa asta. Dar de ce să nu te folosești de ocazie pentru a arunca cu rahat în BNR (ce face PSD) sau a arunca cu rahat în PSD (ce face PNL, USR)? Trebuie să înțelegeți însă că propaganda anti-PSD e tot propagandă și arată lene intelectuală. Poți lovi în PSD din atâtea direcții încât atunci când o faci din motive fictive, cum e acesta cu ROBOR, arăți că îți e lene să găsești motivele reale pentru care ar trebui să te iei de PSD (motive care, între noi fie vorba, sunt destul de multe).

Ce e ROBOR și cum a evoluat în ultimii ani?

Pe fondul crizei economice BNR a diminuat rata dobânzii de politică monetară până la valori minime din punct de vedere istoric. Odată cu diminuarea dobânzii BNR a avut loc o scădere și a ratei medii a dobânzii la care băncile tranzacționează lei pe piața inter-bancară, adică deja faimosul ROBOR.

Evoluția ROBOR poate fi determinată de mulți factori, dar din punctul meu de vedere doi sunt esențiali pentru discuția noastră:

  1. cererea și oferta de lei de pe piață, pentru că nimeni nu împrumută ieftin, dacă banii se obțin cu greu de pe piață
  2. rata inflației, pentru că nimeni nu vrea să împrumute pe altcineva știind că valoarea reală a banilor pe care îi vor recupera la finalul creditului e mai mică, de exemplu, decât valoarea inițială a sumei împrumutate.

Prima e, de regulă, responsabilă pentru fluctuații scurte, în timp ce a doua e responsabilă pentru tendințe pe termen mai lung.

Pentru a putea înțelege în ce direcție merge ROBOR-ul trebuie așadar să înțelegem în ce direcție merge inflația.

De ce spun că inflația e de vină pentru creșterea ROBOR

Practic, ROBOR crește acum și va crește în continuare pentru că, odată cu revenirea economiei pe creștere, a început să se facă simțită și inflația. Uite cum arată prognoza de inflație a BNR:

Cât e inflația prognozată în perioada asta de BNR? 1,6 în trimestrul 3. Cât e ROBOR? 1,57 la 1 lună, 1.58 la 3 luni (cel folosit la credite) și 1,69 cel la 6 luni. Altfel spus se întâmplă exact ce scria în graficul acela că urma să se întâmple. Din nou, nu e nici o răzbunare, nu e nici incompetență, e doar inflația.

Și ca să fie clar pentru toată lumea: Creșterea ROBOR e o tendință pe termen mediu așa cum ne spune chiar BNR prin graficul de mai sus. Cu sau fără PSD, dobânzile ar fi crescut odată cu revenirea inflației la cote mai ridicate iar chestia asta putea să o spună oricine din sistemul financiar sau oricine citește rapoartele BNR.

Nu e nici un secret, nu e nici o conspirație, e pur și simplu felul în care funcționează economia și se știa de ani buni de zile că va veni momentul când dobânzile o vor lua în sus.

Așa că dacă nimeni prin online nu are tupeu să o zică, o zic eu:

  • Creșterea ROBOR nu e făcută intenționat de bănci care vor răzbunare cum zice Tudose.
  • Creșterea ROBOR nu are legătură (încă) cu felul în care guvernează PSD țara.
  • ROBOR crește pentru că și inflația crește.

P.S: Și înainte să îmi spui că inflația crește din cauza PSD, mai aruncă o privire pe tabelul de mai sus! Inflația e în momentul acesta cu mult sub ținta BNR, fiind la minime istorice. Ca să înțeleagă toată lumea, atunci când ceva e la 0, unde se poate duce? În sus evident! Iar asta e o chestie normală pentru o economie care crește cu 5%. În plus, o parte din creșterea de acum e rezultatul revenirii inflației la valorile de dinaintea scăderii cotei de TVA, care a avut un impact major asupra evoluției prețurilor.

Later edit: Pentru că postarea a devenit foarte populară am adăugat două update-uri și câteva explicații în plus despre factorii principali care influențează ROBOR.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Spune și altora

2 Comments

  1. Foarte bine prezentata situatia.

    1. Mersi, apreciez un comentariu pozitiv in marea de injuraturi primite dupa articolul asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *