Addtrackere online și un update pe blog

image_pdfimage_print

Am scris un articol zilele trecute despre situația tensionată din Palestina cauzată de deschiderea ambasadei. M-a mâncat în fund să pun două clipuri în format embed în postare. Azi când am făcut niște updateuri la blog era să îmi stea inima în loc când am văzut câte trackere sunt pe pagina cu articolul despre Palestina:

  • un total de 20 de trackere, din care 3 sunt ale mele, restul de 19 vin de la cele două videouri
  • 9 trackere de reclame din care 0 (zero) ale mele, adică 9 trackere venite de la video
  • 7 trackere de analytics din care 2 sunt ale mele

Cele 3 trackere ale mele sunt pentru a măsura traficul (Analytics și WordPress) plus Gravatar de la WordPress, folosit pentru a vă pune poza în stânga comentariului. Am dat disable la Gravatar pentru că nu știu oameni cărora să le placă treaba asta cu poza și nu am chef să aud că Gravatar vinde informațiile culese prin acel tracker și să mă simt responsabil. Așa că la revedere Gravatar.
Ceea ce înseamnă că în momentul de față blogul are doar două tracker, unul de la wordpress și altul de la google analytics.
De remarcat însă cantitatea uriașă de trackere de pe pagină venită doar de la video. Și apoi se întreabă publisherii de ce Facebook vinde informații.

Share pe Facebook?

A fost intrusă pentru că mai mulți oameni au cerut-o și mi-a dat trafic. Partea proastă e că prezența butonului vine la pachet cu un tracker (Facebook Social Graph). Nu aveam o problemă cu asta inițial crezând că Facebook ține informațiile astea pentru el, dar după scandalul Facebook / Cambridge Analytica mi-a devenit clar că Facebook nu știe și nici nu pare interesat să protejeze datele utilizatorilor. Ce face fiecare pe Facebook e treaba lui, dar nu vreau să am pe conștiință că primiți spamuri cu pastile de mărit penisul pentru că mi-ați citit mie blogul. Așa că am eliminat butonul și va rămâne așa până mă conving că nu mai fac măgării cu datele voastre.
Am tot încercat să folosesc butoane de share fără java, dar mama lor de butoane dacă vor ele să arate într-un mod decent pe pagină.

Share pe alte platforme

În momentul acesta aveți butoane de share pe câteva platforme (reddit, whattsapp, linkedin, email) care nu lasă trackere pe blogul meu. Lista poate fi extinsă la cerere cu condiția să nu mă  trezesc cu trackere pe blog.

GDPR pe blog

E în lucru și ăla și va fi implementat înainte de termenul de 25 mai. Rămâne de văzut cât de ok se lucrează cu el. Țin mult la chestia asta și chiar vreau ca oamenii să înțeleagă ce drepturi și obligații au atunci când interacționează cu blogul meu.

Alte cereri / plângeri / reclamații

Dacă aveți alte cereri referitor la blog nu ezitați să îmi scrieți sau lăsați un comentariu aici. Dacă aveți motive să vă plângeți de funcționalitățile blogului, timp de încărcare, temă sau orice altceva, la fel, un mail sau un comentariu aici.
Adresa de mail o găsiți în secțiunea ”Cine sunt

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *