6 motive pentru care impozitul pe profit NU va fi eliminat

image_pdfimage_print

Începe să mă exaspereze atitudinea PSD-ului vis-a-vis de taxe. Ditamai partidul și zero oameni care să știe taxe acolo. Serios, oamenii aruncă lucruri în programul de guvernare fără să întrebe pe cineva care efectiv lucrează în taxe. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu am ceva cu PSD, dar ma scoate din sărite amatorismul cu care și-au regândit programul de guvernare pe partea de taxe. Sunt multe de zis, dar voi începe cu gogoașa cea mai mare: Eliminarea impozitului pe profit

Sincer, când am auzit de chestia asta am râs, deși îmi venea să plâng. E de râs pentru că România nu poate elimina impozitul pe profit. E de plâns pentru că treaba asta e luată în considerare la modul serios. Și partea urâtă e că nici nu se oferă explicații. De ce îl eliminăm? Care e impactul bugetar?

Iată ce zice programul de guvernare:

Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare.

Haideți să vă explic ce e în neregulă cu propunerea de mai sus:

1) Directiva de TVA nu permite impozitarea cifrei de afaceri a unei companii. De ce? Pentru că un impozit pe cifra de afaceri are, in linii mari, aceeași bază de impozitare precum TVA-ul. Altfel spus, se ajunge la dublă impozitare a aceleiași surse de venit. Nu mă credeți, iată ce spune Directiva de TVA:

Fără să contravină altor dispoziții ale legislației comunitare, prezenta directivă nu împiedică niciun stat membru sa păstreze sau sa introducă taxe pe contractele de asigurări, taxe asupra jocurilor de noroc și pe pariurile sportive, accize, taxe de timbru sau, mai general, orice taxe, drepturi sau impozite care NU se pot caracteriza ca taxe pe cifra de afaceri, cu condiția ca prin colectarea acestor impozite, drepturi și taxe să nu se dea naștere, în comerțul între statele membre, unele formalități legate de trecerea frontierelor.

Din nou, întreb, sunt oameni în PSD care știu TVA? Sau taxe în general?

2) Pentru că România a adoptat niște tratate internaționale. Așa cum observa un bun prieten într-un comentariu pe facebook, pe 30 Mai 2017, cu 2 luni în urmă adică, Camera deputaților, acolo unde Liviu Dragnea e președinte, a adoptat inițiativa UE referitor la CCCTB – Common Consolidated Corporate Tax Base. Pe românește astea sunt un set de reguli comune de calcul a impozitului pe profit, agreate de toate țările UE.

La ce dracu au mai votat asta dacă vor să elimine impozitul? Acum 2 luni nu se hotărâseră? Cei din PSD înțeleg ce votează și propun?

3) La revedere facilități fiscale pe profit pentru atragerea investitorilor. La revedere finanțarea ONG-urilor. La revedere burse private și cheltuieli sociale.

Cum rămâne cu facilitățile fiscale pentru cercetare și dezvoltare oferite firmelor? Cum rămâne cu finanțarea ONG-urilor prin donații? Cum rămâne cu bursele acordate de companii tinerilor? Ajutoare de înmormântare și alte cheltuieli sociale? Toate reprezentau fie deduceri fie credit fiscal pentru firme. Un sistem de impozitare bazat pe cifra de afaceri nu are deduceri sau credit fiscal. Dacă acorzi deduceri sau credit fiscal, nu mai e impozitare a cifrei de afaceri.

Spunem adio acestor finanțări? Practic aceste deduceri, și cheltuieli cu caracter social se vor reduce considerabil ori vor dispărea complet pentru că nu va mai exista nici un stimulent fiscal pentru ele. Mai mult, având în vedere că noul impozit va mușca puternic din cifra de afaceri companiile își vor reduce considerabil orice fel de cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Practic, cu mutarea asta, PSD aruncă la gunoi o grămadă de facilități care făceau viața tuturor mai ușoară.

Știți ce e trist? Că pot pune pariu cu oricine că nimeni de la PSD nu s-a gândit la efectele eliminării impozitului pe profit.

4) Dublă impozitare a investițiilor străine. Eliminarea impozitului pe profit va conduce la o diminuare considerabilă a investițiilor străine în România pentru că va dispărea conceptul de profit și investitorii străini vor fi impozitați de două ori. Cum așa? Simplu, așa cum observa Gabriel Biriș, eliminarea impozitului pe profit face inaplicabile pentru companii Tratatele de Evitare a Dublei Impuneri, pe partea de profit.

Ce-s alea? Sunt niște convenții încheiate de între două state prin care venitul obținut de o firmă într-o țară nu se impozitează în ambele țări.

Dacă o companie din Australia are activitate în România (de exemplu câștigă o licitație de renovare a unei căi ferate) și obține profit aici va trebui să plătească impozit pe profit în România și apoi în Australia (ca venit al companiei). Iar asta nu e ok, pentru că plătești de două ori impozit pe aceeași sumă. Așa că România și Australia încheie un tratat și banii aceia se impozitează doar în Australia, nu și în România. Doar că acest tratat nu va mai fi aplicabil pentru că firma din Australia va plăti impozit pe venitul obținut în România și profit în țară la ea. Orice investitor sănătos la cap va evita România dacă se poate duce în Ungaria sau Bulgaria, țări în care nu are loc dublă impozitare.

5) Vor falimenta multe firme cu cifra de afaceri mare, dar profit mic. Sunt companii pentru care profitul se obține printr-un volum mare de vânzări. Acele firme riscă să falimenteze pentru că vor plăti impozit pe cifră de afaceri, nu pe profit.
Exemplu: Cumperi bunuri cu 95 RON și le vinzi cu 100 RON. Profitul tău e de 5 RON. Azi, pentru acel profit ai plăti impozit 0,8 RON. Firma rămâne cu 4,2 RON.
Dacă guvernul introduce un impozit de 5% calculat la cifra de afaceri, întreg profitul firmei se duce la stat. Altfel spus 1 an de zile ai muncit degeaba.

6) Vom fi o țară bananieră. Și nu exagerez când spun asta. Motivul pentru care toate țările dezvoltate folosesc impozitul pe profit și nu impozit pe venit e acela că permite un sistem de impozitare echitabil. Statul poate ”ajusta” comportamentul contribuabililor oferind facilități sub formă de deduceri (exemplu: deducerea pentru cercetare dezvoltare). Poate de asemenea stimula anumite tipuri de cheltuieli bune pentru societate (donații către ONG-uri, burse, ajutoare pentru angajați sau alte tipuri de cheltuieli sociale). Toate acestea dispar și sunt înlocuite cu un sistem de impozitare care îi tratează pe toți la fel, indiferent de comportament.

Știți ce cred eu? Cred că măsura asta nu va fi aplicată și vom rămâne cu impozitul pe profit, pentru că persoanele care au venit cu ideea asta creață nu s-au consultat cu nimeni din economia reală, adică aia care produce bani și nu locuri de muncă pentru rudele politicienilor.

Și ca notă, nu doar PSD are idei crețe, ideea desființări impozitului pe profit era avansată și de Cosmin Marinescu prin 2013, actual consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis. Citind postarea de pe blogul mi-a venit în repetate rânduri să mă iau cu mâinile de păr pentru că omul nu pare a înțelege cum funcționează efectiv impozitul pe profit. Iată cum își începe pledoaria.

Lumea fiscală a zilelor noastre tinde să se instituţionalizeze, informal, într-o realitate simptomatică, în care mulţi contabili îşi întreabă “complice” patronul: “Şefu’, anul ăsta cu ce profit doriţi să ieşim?”

Iar argumentele sale, dacă aveți răbdarea de a le citi pot fi folosite pentru desființarea oricărui impozit, nu doar a celui pe profit. Iar chestia asta nu e ok, pentru că omul e coordonator al Departamentului pentru Politici Economice și Sociale din cadrul Președinției României. Serios?

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *